Help! Ik heb vlekken in mijn gazon

Categorie: Problemen

Veel problemen laten zich in het gazon zien als gele en bruine plekken.
Voor deze vlekken zijn verschillende oorzaken aan te geven;

  • Te kort maaien
  • Overbemesting
  • Onderbemesting
  • Onjuiste verdeling van de meststof
  • Urinebrandvlekken
  • Schimmels
  • Emelten en Engerlingen

Te kort maaien

Hoe korter het gras wordt gemaaid, des te minder diep kan het gras wortelen. Indien het gras wat langer gemaaid wordt (ongeveer 4,5 cm), zal het gras beter wortelen en minder droogte gevoelig zijn.

Overbemesting

Door overbemesting met kunstmest kan verbranding ontstaan, met name boven de 21 °C. De zouten uit kunstmest zuigen letterlijk vocht uit de wortels van gras waardoor het doodgaat.

Onderbemesting

Wanneer een te lage dosering organische mest wordt toegediend, kunnen er ook gele plekken ontstaan, als gevolg van voedingstekorten.

Onjuiste verdeling van de meststof

Door het niet goed verdelen van de meststof, ontstaat een verkeerde verdeling van de voeding, waardoor een bont gazon ontstaat. Een tweede bemesting op de lichtere plekken kan dan helpen.

Urinebrandvlekken

Door het urineren van dieren zoals hond, kat, konijn en egel ontstaan kleine gele, totaal verdorde brandplakken. Deze plekken kenmerken zich door het extra donkergroene gras direct om de brandplek heen. Urinebrandplekken duiden op een tekort aan vrije kalk in de bodem.

Schimmels

Gazons worden in het voorjaar en laat in de herfst regelmatig aangetast door schadelijke schimmels. Deze zijn te herkennen aan de ronde dode plekken in het gazon. De dode stukken gras kunnen langzaam groter worden en het gras is dan ook tot op de wortel dood. In de herfst krijgt het gras een rottend uiterlijk. Helaas zijn de schimmels niet te bestrijden. Het strooien van Kalk kan soms verbetering geven. Zodra de schimmel na enkele weken is uitgewoekerd dienen de kale plekken zo spoedig mogelijk opnieuw te worden doorgezaaid. Gebeurt dit niet, dan worden de kale plekken ingenomen door onkruid, mos of straatgras. Door de grasmat snel te sluiten met goede grassoorten krijgen deze indringers geen kans.

Emelten en Engerlingen

De emelt is de larve van de langpootmug, die zijn eitjes in het gras legt. Omdat de emelt vlak boven de grond de grasdeeltjes afvreet in een cirkelvorm is de schade te herkennen door de kale plekken, die van binnenuit naar buiten toe steeds groter worden. Schade in gazons door emelten komt niet vaak voor. Anders is het schadebeeld, veroorzaakt door de engerling. De engerling is de larve van de meikever. Doordat de larve leeft van de wortel van planten, verdort het gras snel na aantasting. De schade is te herkennen aan het verdorde gras, dat normaal in de grond blijft staan. De graszode ligt los en de plekken zijn niet rond. De dode plekken kunnen soms erg groot worden. De meikever wordt de laatste jaren steeds vaker gesignaleerd.

Emelten en engerlingen zijn tegen te gaan met ‘Pireco bodeminsecten’ van Pireco.

Klik hier om meer te lezen over emelten
Klik hier om meer te lezen over engerlingen

Vijver

Zwembad