Engerlingen

Categorie: Problemen

Engerlingen of spekmaden zijn de larven van de mei- of junikever. Deze bodemparasieten vreten aan de wortels. Het zijn witte komma-vormige larven met een dik zakvormig achterlijf en een bruine kop.

Vooral in lichte zandgronden kunnen engerlingen massaal in het gazon voorkomen. De schade kan aanzienlijk zijn. Er ontstaan gele afgestorven plekken. De aanwezigheid van eksters en kraaien kan reeds een indicatie van deze aantasting zijn. In het gazon is het vooral de junikever die actief is. De meikeverlarven (die ook groter zijn) vinden we eerder terug in de moestuin en in perkplanten.
De cyclus kan 3 jaar in beslag nemen.

Hoe kan je het gazon controleren op de aanwezigheid van engerlingen?

Door bij regenachtige omstandigheden ’s nachts een stuk van het gazon met zwarte plastic af te dekken, kan je ’s morgens vaststellen of er engerlingen in het gazon aanwezig zijn. Deze grijze maden komen dan aan het oppervlak.

Ingrijpen is absoluut noodzakelijk om verdere schade aan uw gazon te voorkomen!

Verantwoorde bestrijding

Pireco® Bodeminsecten (biologische bestrijdingsmiddelen) heeft een indirect effect bij o.a. ritnaalden (koperworm) de taxuskever, larven (engerling, emelt),  aardrupsen,  wortelboorders etc. in de bodem. Het wordt opgenomen door de wortels van planten en versterkt het afweersysteem. Bodeminsecten zullen de plant mijden en niet meer eten. Hun populatie zal sterk afnemen. Op deze wijze zal de overlast en schade vanzelf verdwijnen.

Pireco® Bodeminsecten is verkrijgbaar in vloeibaar en korrelvorm.

U kunt het middel online verkrijgen via www.lastvan.com (klik hier)

Vijver

Zwembad