Emelten

Categorie: Problemen

Grijze pootloze larven vreten aan de wortels. Deze bodemparasieten of emelten zijn de larven van de langpootmug en kunnen een lengte hebben van ongeveer 4 à 5 cm. Deze grijze maden vreten vooral ’s nachts aan de wortels en de stengelbasis. Ze kunnen ernstige schade aanbrengen in gazons, vooral in vochtige bodems. Ook jonge planten in de moestuin of perkplanten kunnen aangetast worden.

1 cyclus per jaar

De volwassen langpootmug legt in augustus-september eitjes af in het gazon. Hieruit ontwikkelen zich dan de emelten die de wortels van het gazon kaal vreten. In de zomer kan het gazon pleksgewijze geelbruin verkleuren. Bij vochtige regenachtige omstandigheden treft men deze larven eventueel ook aan op het natte terras. In augustus verpoppen de larven zich en kan de cyclus herbeginnen.

Hoe kan je het gazon controleren op de aanwezigheid van emelten?
Door bij regenachtige omstandigheden ’s nachts een stuk van het gazon met zwarte plastiek af te dekken, kan je ’s morgens vaststellen of er emelten in het gazon aanwezig zijn. Deze grijze maden komen dan aan het oppervlak.

Hoe kun je het gazon controleren op de aanwezigheid van emelten?

Door bij regenachtige omstandigheden ’s nachts een stuk van het gazon met zwarte plastic af te dekken, kan je ’s morgens vaststellen of er emelten in het gazon aanwezig zijn. Deze grijze maden komen dan aan het oppervlak.

Ingrijpen is absoluut noodzakelijk om verdere schade aan uw gazon te voorkomen!

Verantwoorde bestrijding

Pireco® Bodeminsecten (biologische bestrijdingsmiddelen) heeft een indirect effect bij o.a. ritnaalden (koperworm) de taxuskever, larven (engerling, emelt),  aardrupsen,  wortelboorders etc. in de bodem. Het wordt opgenomen door de wortels van planten en versterkt het afweersysteem. Bodeminsecten zullen de plant mijden en niet meer eten. Hun populatie zal sterk afnemen. Op deze wijze zal de overlast en schade vanzelf verdwijnen.

Pireco® Bodeminsecten is verkrijgbaar in vloeibaar en korrelvorm.

U kunt het middel online verkrijgen via www.lastvan.com (klik hier)

Vijver

Zwembad