Auteur

Yvonne Dijkstra

Yvonne Dijkstra

Yvonne woont in de provincie Groningen, op de grens met Friesland. Ze werkt als verpleegkundige, is getrouwd en heeft twee kinderen. Regelmatig schrijft ze een column voor Tuinfo.nl, waarbij ze met humor, verwondering en enige zelfspot haar kijk op het (buiten)leven beschrijft.

Meer over Yvonne?
Bekijk haar blog en Instagram:
www.overyvonne.nl
instagram.com/overyvonne/

Moestuin beginnen – Yvonne’s (buiten)leven

Nooit vergeet ik het moment dat ik de koelkast opende en kruipende beestjes mij aan staren vanuit de andijvie. Of die keer dat ik voor mijn moeder boerenkool moest oogsten en dat er alleen nog maar een paar bladloze stronken in de moestuin stonden. En al die Albert Heijn moestuintjes, die iedereen vol goede moed begint te zaaien en te kweken. Social media stond vol met foto’s van ontspruitende moestuintjes. Om er vervolgens niets meer van te horen. Had iedereen het te druk met het verzorgen van de groentes? Of was het eindresultaat minder succesvol dan vooraf verwacht? Is een geslaagde moestuin misschien toch moeilijker dan de bladen en het internet ons doen geloven?

“Genoeg redenen om geen moestuin te beginnen”

Genoeg redenen om geen moestuin te beginnen. En toch, er is niets lekkerder dan groente of fruit uit eigen tuin! Super gezond, vol van smaak en een trots gevoel tijdens het oogsten. Daarom heb ik in onze tuin een stukje moestuin afgedwongen, en gekregen. Wel onder voorwaarde van mijn man dat ik dat zelf zou onderhouden en hij er geen werk van zou hebben. Natuurlijk heb ik dat toen beloofd en bij deze belofte extra lief gelachen. De realiteit was echter minder mooi dan het idee in mijn hoofd. Want hoe begin je een moestuin, wat poot je in zo’n tuin? Hoe groot wordt elk gewas? Wat poot je wanneer en hoe hou je ongedierte tegen?

Maar, de aanhouder wint! Na een paar jaar hebben we een aantal successen in de moestuin. Ik ben eerlijk, mijn echtgenoot verdient de meeste lof. Elk jaar helpt hij weer om de tuin op tijd klaar te krijgen. Hij spit de grond om, geeft bemesting en snoeit de frambozenstruik op tijd bij. Deze struik vergt naast het jaarlijks snoeien weinig aandacht maar geeft heerlijk veel vruchten. Naast de frambozenstruik hebben we ook een rabarberplant, een plant met succes garantie. Gisteren zag ik dat de eerste stengels klaar zijn, dus dit weekend eten we rabarbermoes. Een andere favoriet van ons zijn de aardbeien. Deze hebben we uit de moestuin gehaald en in bloempotten in de te tuin gezet. De aardbeien kunnen zo over de rand groeien waardoor ze minder snel beschadigen.

“De bloemkool die die avond op ons bord lag kwam uit de supermarkt, vol overgave heb ik verkondigd dat deze uit eigen tuin kwam”

Wat betreft groentes heb ik van alles geprobeerd, maar weinig groenten hebben ons bord gehaald. Ooit heb ik bloemkool aan het assortiment toegevoegd. Helaas waren de rupsen ons te snel af waardoor de bloemkool meer op een gatenkaas leek. De bloemkool die die avond op ons bord lag kwam uit de supermarkt, vol overgave heb ik verkondigd dat deze uit eigen tuin kwam… En laten we het niet hebben over het insect die de wasbeurten van de sla overleefd heeft, waardoor hij al kruipende op het bord van onze zoon lag. Op die momenten is de moestuin toch minder romantisch dan vooraf bedacht. Om dit nogmaals te voorkomen was ik de sla nu blaadje voor blaadje. En om niet teveel sla in één keer te moeten oogsten, haal ik om de twee weken drie stekjes bij het tuincentrum. Dit geeft een stuk sneller en makkelijker resultaat dan wanneer je met zaadjes begint. De sla poot ik trouwens ook in aparte bakken, van de grond af. Ik heb ervaren dat er dan minder ongedierte komt lunchen.

“Courgette is instant succes, geluk en vitaminen in één keer”

Tot slot zaai ik elk voorjaar courgette zaadjes in een kweektuintje, om ze vervolgens uit te poten in de tuin. Courgette is instant succes, geluk en vitaminen in één keer. Geef deze plant genoeg water en je kan dagelijks courgettes oogsten. Hou de maat aan die ze ook in de winkel hebben want anders worden ze meelderig. Het verschil met eigen gekweekte courgettes, versus die uit de winkel, zijn de haartjes op de schil. Met de achterkant van een schuursponsje verwijder je deze gemakkelijk. Niet alleen het gegarandeerde succes van de oogst maakt dat ik fan van deze plant ben, ook de prachtige grote bladeren maken deze plant tot een sieraad in de tuin. Een paar courgetteplanten zet ik in bloempoten voor ons houtstek. De groene kleur van de bladeren en de gele bloemen waaruit courgettes groeien zijn een aanwinst voor de tuin. Wist je trouwens dat de gele bloemen van de courgettes mannelijk of vrouwelijk zijn? Een mannelijke bloem heeft alleen een steel, een vrouwelijke bloem herken je aan de verdikking waar de vrucht zit. De vrouwelijke bloem wordt door hommels en bijen bevrucht met het stuifmeel van de mannelijke bloem. Helaas zijn er steeds minder van deze dieren waardoor ook deze bestuiving soms niet lukt. Je kan dan altijd zelf met de mannelijke bloem langs de vrouwelijke bloem strijken.

“Wanneer je een bevroren framboos uit elkaar knijpt, krijg je kleine rode bolletjes”

Alle bovenstaande groente en fruit kun je, met uitzondering van de sla, prima invriezen. De aardbeien en frambozen oogst ik elke avond, en wat we niet op eten doe ik in de diepvries voor smoothies en sausen. Wanneer je een bevroren framboos uit elkaar knijpt, krijg je kleine rode bolletjes.  Een feestelijke versiering op taarten en desserts! Rabarber verwerk ik altijd direct tot moes of maak er een heerlijke rabarber crumble van. En van de courgette maak ik soep, gevulde courgettes of bewaar ze in blokjes in de diepvries, zodat ik ze later in de pastasaus kan verwerken of er alsnog soep van kan maken. Ook vrienden en familie delen mee in de courgette opbrengst.
Dit jaar heb ik een paprikaplant toegevoegd aan de moestuin. Gelukkig is mijn man zo lief geweest om deze op tijd water te geven. En niet alleen de paprika. Ook de rest van de tuin heeft al weer dringend behoefte aan water. Ik heb me voorgenomen lief naar mijn man te blijven lachen en regelmatig wat lekkers uit eigen tuin voor hem te maken. Want liefde gaat door de maag toch? En wanneer ik hem te vriend hou, komt het vast ook dit jaar weer helemaal goed met onze moestuin!

Meer over Yvonne?
Lees wekelijks haar eigen blog en volg haar verhalen op Instagram!

Blog: https://www.overyvonne.nl
Instagram: istagram.com/overyvonne

Ecostyle Moestuinmest 8 kg

Ecostyle Moestuinmest 8 kg

Moestuinmest NPK 4-2-8 basismeststof voor de grote moestuin. Inhoud 8 kg.

Bestellen

Vijver

Zwembad