Zwembadonderhoud

Categorie: Zwembad

KLIK HIER OM DIT STAPPENPLAN GRATIS TE DOWNLOADEN

Wellicht heeft u zojuist een zwembad gekocht bij het tuincentrum. Lekker makkelijk, uw eigen zwembad in uw tuin, tuinslang erin en zwemmen maar! Was het echter maar zo makkelijk, want gewoon kraanwater is weliswaar zwemwater, maar na het eerste maal gebruik niet meer. Door huidvet, talg, zweet en ander organisch materiaal stijgt of zakt de zuurgraad (lees pH)

Ook het chloorgehalte fluctueert en zal door middel van een testset in de gaten moeten worden gehouden en eventueel worden gecorrigeerd.

Grootste leverancier/producent van deze baden zijn Intex en Bestway. Ons inziens is de prijs-kwaliteitsverhouding van Intex het best.

Maar met alleen een bad bent u er nog niet. De meeste winkelketens weten een dergelijk bad makkelijk te verkopen, maar adviseren u niet om ook de waterkwaliteit goed in de gaten te houden. Dit is zeer belangrijk, want zwemwater is pas zwemwater, wanneer het ook gezond is om in te zwemmen.

Onderstaand ziet u een gemiddelde offerte, dus zwembad met de benodigde onderhoudsmiddelen en accessoires:

Zwembad Framepool Intex 3.05×76: € 149.95 (klik hier voor een voorbeeld)
Startpakket XL voor zwembaden: € 69.95  (klik hier voor een voorbeeld)

Totaal: € 219.90

Alle middelen zijn los verkrijgbaar, maar met een Starterspakket XL bent u omgerekend goedkoper uit. Wij hebben een Starterspakket XL voor zwembaden aangeschaft bij de webwinkel zwembadstore.com. Het pakket werd keurig binnen 1 dag naar ons verstuurd. De betaling konden we doen via het veilige systeem IDEAL, waarbij bijna alle Nederlandse banken zijn aangesloten. Na het uitpakken werden we ook nog eens verrast met een gratis zwembadthermometer.

zwembad-startpakket-xl

Het Starterspakket XL bevat de volgende producten:

 • Zwembad teststrips
 • 1000 gram pH-minus
 • 1000 gram pH-plus
 • 1000 gram chloorgranulaat
 • 1000 gram langzaamoplossende chloortabletten
 • 1 chloordrijver
 • Een gratis zwembad thermometer

Onderstaand worden al deze artikelen verder uitgelicht.

In tegenstelling tot veel andere aanbieders van deze starterspakketten, bevat het Starterspakket XL voor zwembaden verpakkingen van 1000 gram. Vaak worden in starterspakketten slechts 500 grams verpakkingen gebruikt. Dit is derhalve veel voordeliger!

Om chloor effectief te laten werken dient de pH-waarde van het zwembadwater tussen de 7,2 en 7,6 te zijn. Gebruik de teststrips om de pH-waarde te bepalen. (meer over de pHwaarde leest u hieronder). Met pH-minus brengt u de pH-waarde naar beneden, met pH-plus brengt u de pH-waarde omhoog.

Hoe u de middelen moet gebruiken, staat ook uitgebreid beschreven op de verpakking.

KLIK HIER OM DIT STAPPENPLAN GRATIS TE DOWNLOADEN

Voor het chloreren van zwembadwater dient u het volgende in acht te nemen:

Het bad moet gevuld worden met leidingwater (absoluut niet vullen met bronwater / grondwater). Nadat het zwembad gevuld is, moet u eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen; daarna voegt u het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid chloor per 1000 liter water (1m3) aangegeven en hoe u dit dient toe te dienen aan het water.

De eerste dosering geldt als basis. Afhankelijk van de weersgesteldheid en het gebruik van het zwembad moet voegt u regelmatig chloor toe (4 tot 6 gram per m3 water). Bij langdurige zonneschijn en hogere temperaturen moet dit dagelijks worden herhaald. U kunt ervan uitgaan dat bij slecht weer of bij praktisch geen gebruik maken van het zwembad er slechts eens in de drie dagen chloor bijgevoegd moet worden.

Wijze van doseren

Correctiemiddelen pH-waarde (klik hier voor een voorbeeld)

Eventueel de benodigde hoeveelheid pH-minus of pH-plus oplossen in een emmer lauwwarm water en doseren via de skimmer of verspreiden in het zwembadwater. BELANGRIJK: correctiemiddelen nooit doseren gelijktijdig met chloor. Altijd eerst de pH-waarde corrigeren en dan minimaal een uur later pas chloor doseren.

De langzaam oplossende chloortabletten (klik hier voor een voorbeeld)

Deze tabletten zorgen voor de dagelijkse chlorering van hard en zacht water; u gebruikt ze uitsluitend in de bijgevoegde chloordrijver. Controleer regelmatig of de tablet al geheel is opgelost; doe er dan een nieuwe in aan de bovenzijde van de drijver. Met de instelbare blauwe ring, bepaalt u of de tabletten langzaam of sneller oplossen. Het  granulaat (chloor in poedervorm) kan het beste worden gedoseerd door de benodigde hoeveelheid chloor toe te voegen aan een emmer lauwwarm water. Daarna kunt u het opgeloste chloor via de skimmer in het zwembad gieten. Als er geen skimmer is, moet de oplossing over het zwembadwater verdeeld worden.

Attentie:
Naast deze beknopte handleiding dient u ook de gebruiksaanwijzingen op de verpakking goed lezen!

Controle door middel van teststrips:

Zowel het aanwezige chloor, de alkaliniteit als de pH-waarde zijn te meten door middel van de teststrips.
Het gebruik van deze teststrips is eenvoudig:

testen_ph_chloor testen_ph_chloor2
Afb. 1                                                  Afb. 2

 1. Pak een teststrip vast aan het uiteinde zonder de kussentjes met uw vingers aan te raken (afb. 1)
 2. Doop de teststrip kort in het water
 3. Schudt het overtollige water niet af, houdt de strip 15 seconden plat / horizontaal
 4. Gebruik de kleuren vergelijkingskaart op de achterzijde van de verpakking. Dit dient binnen 30 seconden gebeuren (afb. 2)

Naast teststrips zijn er ook andere producten verkrijgbaar om uw zwemwater te meten. Zo is er een test verkrijgbaar met tabletten en met vloeistof. De strips zijn echter veel prettiger in gebruik.

Vervang de teststrips jaarlijks!

Wanneer je oude teststrips gebruikt, kunnen de waarden verkeerd worden weergegeven. Het gevolg kan zijn dat er pH-middelen of chloor toegevoegd zal worden, terwijl het eigenlijk niet nodig is.

Ideale waarden:

Alkaliniteit Chloorgehalte pH-gehalte
240 4 8,2
150 ideaal 3 7,6
120 ideaal 2 ideaal 7,4 ideaal
80 1 7,2
40 0 6,8

Hoe corrigeer ik een foute behandeling, waardoor mijn water toch groen of melkerig is geworden?

 1. Eerst de pH-waarde zo dicht mogelijk bij de 7,4 brengen
 2. Chloor in poedervorm doseren en wel ± 15 gram tot 20 gram per m3 (shockbehandeling met  granulaat)
 3. Is en blijft het water melkerig, dan betekent dit dat er teveel gebonden chloor aanwezig is (dit is over het algemeen ontstaan doordat continu te weinig chloor is gedoseerd). Het herstellen hiervan kan het beste door ± 1/3 hoeveelheid zwemwater te verversen en daarna nogmaals een shockbehandeling toepassen als onder 2 beschreven is.

Algemene informatie en problemen + oplossingen

Wat is pH-waarde?

pH-waarde is de balans van het alkalische en het zuurgehalte van het zwemwater. Dit wordt gemeten in maten van 1 tot 14, waarbij 7 theoretisch neutraal is. Voor een goede chloorwerking moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dat kan eenvoudig met de testset gecontroleerd worden. Wanneer de pH-waarde beneden de 7,2 is, moet er pH-plus toegevoegd worden. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, moet pH-minus toegevoegd worden.

Waarom is de pH-waarde zo belangrijk?

Wanneer de pH-waarde laag is (onder de 7,2), is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het onstabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater. Hierdoor worden drie belangrijke functies van het chloor (het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van de organische stoffen) niet meer goed vervuld. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, is het zwemwater te alkalisch. Dat veroorzaakt dat het chloor zich verbindt met andere stoffen in het zwemwater zoals ammoniak. Ook een te hoge pH-waarde kan tot oog- en huidirritatie leiden.

Gebonden chloor en de gevolgen daarvan:

 • Een sterke chloorlucht. Wanneer de pH-waarde en het chloorgehalte beide in orde zijn, is er nauwelijks of geen chloorlucht
 • De teststrip geeft een hoog chloorgehalte aan, maar het chloor is niet functioneel
 • Het zwemwater ziet er een beetje grauw en bewolkt uit
 • De zwemmers klagen over irritatie aan de ogen

KLIK HIER OM DIT STAPPENPLAN GRATIS TE DOWNLOADEN

Zwembad-onderhoud/tips:

Door zoveel mogelijk vervuiling vanaf buiten uw zwembad tegen te gaan, voorkomt u veel schoonmaakwerk in en aan uw zwembad zelf. Daarvoor adviseren wij u het volgende:

 • Zorg dat niemand met gras of modder aan zijn voeten het water ingaat
 • Gebruik een goede filterinstallatie, controleer, reinig en vervang het filter tijdig
 • Stofzuig regelmatig het vuil van de bodem
 • Gebruik geen scherpe voorwerpen in of rond het zwembad
 • Duiken of springen is gevaarlijk, dus niet (laten) doen!
 • Laat uw huisdieren niet in het water

Problemen en oplossingen

Uw zwemwater in conditie houden, vraagt de nodige zorg en aandacht.
Mocht u op een van onderstaande problemen stuiten, dan lost u ze als volgt op:

Probleem Oorzaak Oplossing
Groen water, gladde bodem en wanden Algen/lichtinval, slechte desinfectie pH controleren/bijstellen
Shockchlorering toepassen (pomp continue laten
draaien). Filter regelmatig reinigen
Troebel water, kalkafzetting Kalk laat los uit water Water is uit balans: meet pH, temperatuur, hardheid en alkaliteit. Evt. corrigeren.
Bruin water IJzeroxide, bruine alg Bad leegpompen (indien mogelijk), schoonmaken en vullen met leidingwater (drinkwaterkwaliteit)
Troebel water (melkzichtig), gladde wanden, chloorlucht, pijn aan ogen Teveel belasting en daardoor teveel gebonden chloor pH meten (corrigeren, streefwaarde 7,2)
Shockchloordosering toepassen, zorg voor een vrij chloorgehalte van bijvoorbeeld 5 mg/l
Waterpeil aanvullen met vers leidingwater
Groen, helder water IJzer/koperoxide pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering
toepassen, continue filteren
Zwartbruin, bruin, troebel water IJzer in water (bron- of grondwater gebruikt?) pH-waarde meten/corrigeren, shockchlorering
toepassen, continue filteren
Water schuimt Teveel anti-alg gebruikt of reinigingsproducten Bad gedeeltelijk leegpompen, bijvullen met vers leidingwater. Hierdoor zakt de schuimconcentratie
Corrosie aan metalen pH-waarde te laag, teveel koper in water pH waarde meten/corrigeren, shockchlorering toepassen, continue filteren
Waarden komen niet overeen met werkelijkheid Slechte kwaliteit teststrips, teststrips over datum, teststrips zijn vochtig geweest Teststrips vervangen

Voor een juiste dosering dient altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het betreffende product aan te houden! Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Toepassing van de bovenstaande informatie geschiedt geheel op eigen risico.

Vijver

Zwembad