Winterbloeiers

Categorie: Planten

U kent het wel, het wordt winter de bomen hebben hun blad al verloren en nu zijn de laatste planten uitgebloeid, tijd om depressief te worden. Om dat laatste te voorkomen zou u voor een beetje winterfun kunnen zorgen, behalve bollen planten zoals krokussen en narcissen, kunt u er voor kiezen om een aantal winterbloeiende struiken in uw tuin te zetten. Hieronder een aantal struiken die zeker de moeite waard zijn

Corylopsis pauciflora
Schijnhazelaar

coreopsis-70754_1280

Dit is een prachtige heester die rond maart en april veel bloemen laat zien. De pauciflora groeit voornamelijk in de breedte, dat maakt hem zeer geschikt voor elke tuin. Qua grondsoort en heeft deze struik weinig eisen. De bloei vindt plaats zonder dat er blad aan de takken zit, dit noemt men ook wel een naaktbloeier. De Nederlandse naam heeft hij te danken aan zijn blad, deze lijkt heel erg op de hazelaar (Corylus). De struik wordt ongeveer 1.50 hoog en breed.

Cornus mas
Gele kornoelje

cornus-mas-850731_1920

Is een bekende winterbloeier die vanaf februari tot april zijn bloemen laat zien. De struik wordt 150 tot 300 m hoog. Het is mooier om meerdere gele kornoeljes bij elkaar te zetten dan een solitair, het ‘verrassingseffect’ is dan namelijk veel groter. De plantafstand is ongeveer 2 meter. Verder is het een gemakkelijke plant, die zich vooral in de zon thuis voelt

Daphne mezereum
Peperboompje

real-seidelbast-49728_1920

Bloeit in februari en maart met trosjes roze of witte bloemen die heerlijk geuren. Deze bladverliezende struik is in het voorjaar prachtig maar in de rest van het jaar valt er weinig aan te beleven. Uit de bloemen komen rode bessen die net als de bast van het peperboompje zeer giftig zijn. De struik staat graag op een zonnige of halfbeschaduwde plek op een kalkrijke grond. Hij wordt niet hoger als 1 meter dus is zeer geschikt voor kleine tuinen

Chimonanthus praecox
Winterzoet of Bitterzoet

fall-996286_1920

Deze struik is inheems in China en geïmporteerd in 1766 Europa door de Engelsen. Het is een prachtige bloeier, jammer genoeg wordt hij in Nederland niet vaak gezien daar u pas na 4 a 6 jaar een aantal bloemen kunt verwachten. Nederlanders zijn sowieso niet geduldig, maar zo lang wachten gaat mij ook een beetje te  ver. Als u nog eens in China komt, neem dan een volwassen winterzoet voor u zelf en mij mee.J De plant wordt ongeveer 3 meter hoog en staat het liefst beschut tegen een muur, de hoofdbloei is in Januari tot Maart. Het is zeer af te raden deze struik te snoeien de bloei wordt er door gehinderd.

Erica carnea
Winterheide

winter5

Een prachtige en zeer bekende struik in Nederland voor in de winter. Ze worden ongeveer 15 cm hoog, en bloeien van Januari tot Mei. Er zijn ongeveer 600 soorten bekend van dit geslacht. Als u deze struik wil toepassen in de tuin zorg er dan voor dat u met grote groepen gaat werken. Het mooiste is toch wel als de tuin op een echte heidetuin lijkt. De winterheide als solitair in uw tuin is geen gezicht, als u geen ruimte heeft voor een heideperk is hij nog uitermate geschikt voor in bloempotten. Leuk te combineren met krokussen en al die vroegbloeiende bollen, ook een kleine Skimmia staat mooi.

Hamamelis mollis
Toverhazelaar

witch-hazel-999517_1920

Een prachtige sierstruik met weinig eisen, wel staat hij graag op een zonnig standplaats. De toverhazelaar bloeit van December tot eind Februari. Het mooiste staat hij solitair met voldoende ruimte zodat hij niet of weinig gesnoeid hoeft te worden. Snoeien om beter te bloeien hoeft dus absoluut niet.

Helleborus orientalis
Nieskruid / kerstroos

christmas-rose-1025089_1920

De Helleborus wordt soms kerstroos genoemd, dit is niet zijn officiële naam dat is Nieskruid.

De plant wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit van Februari tot eind April. Het liefst staat hij s winters in de zon en s zomers in de halfschaduw. Ze houden van kleiige, matig vochtige en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de nieskruid voor de bloei voldoende voedsel krijgt in Oktober/November, anders kon het wel eens zo zijn dat de bloei vroegtijdig afgebroken wordt. Geef geen mest tijdens de bloei, dat werkt ook averechts.

Jasminum nudiflorum
Winterjasmijn

jasmine-1347792_1920

De winterjasmijn komt van oorsprong uit China, waar hij groeit tegen de rotswanden. De winterjasmijn heeft een langdurige bloei, van December tot April. Het liefst groeit de plant tegen een noord of oost muur, waar hij wel 3 meter lang kan worden.

De winterjasmijn is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het liefst staat hij op kalkarme grond, in de zon is de bloei het rijkst, maar ook in de schaduw kan deze struik het goed vinden

Mahonia bealei
Mahoniestruik

mahonia-flower-1154274_1920

Is een groenblijvende struik met dofachtige blauwgroene bladeren waarvan de onderzijde blauwwit berijpt is. Rond Januari en Maart komen er lichtgele bloemen in lange opstaande trossen, gevolgd door blauwzwarte bessen. De Mahoniestruik heeft een voorkeur voor een voedselrijke grond in halfschaduw.

Prunus subhirtella  ‘Autumnalis’
Wintersierkers

cherry-blossom-1260641_1920

Deze struik die we ook wel de naam boom kunnen geven, daar hij wel 7 m hoog kan worden komt oorspronkelijk uit Japan. Deze struik heeft een plek nodig waar hij alle ruimte heeft om te groeien,, van snoeier wordt de struik er niet mooier op. Hij bloeit van Oktober tot eind Februari, met witte tot rose bloemen. Verder staat de wintersierkers graag in de zon tot halfschaduw op voedselrijk tot arme grond.

Skimmia japonica
Skimmia

plant-1236311_1920

Zijn gemakkelijke planten die weinig eisen stellen, ze kunnen prima gedijen in de schaduw. De skimmia op de foto hiernaast is een mannelijke skimmia, als u bessen wilt moet u ook een vrouwelijke skimmia kopen. De Skimmia bloeit van Februari tot Mei, soms veel eerder dit kan erg verschillen. Vroege winterbollen zoals narcissen, en andere struiken zoals rhododendrons zijn mooie partners voor de skimma. Tevens kunt u ze ook prima in potten houden, kijk wel voordat u een skimma koopt naar de uiteindelijke hoogte, er zijn nogal wat soorten. Sommige worden 40 cm andere hoger als 80 cm.

Viburnum bodnantense ‘Dawn’
Sneeuwbal

viburnum-1632620_1920

Een prachtige struik die bloeit van November tot eind Februari, de bloemen geuren en zijn wit tot rose. Tijdens vorst periodes stopt de bloei even, als de dooi intereed begint de struik weer te bloeien. Het is een zeer sterke struik die goed gebruikt kan worden als solitair. Hij staat het liefst in de volle zon en stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar het moet niet te nat worden dat remt de bloei. Houdt er rekening mee dat de plant 250 cm hoog en 150  breed kan worden! Andere Viburnum soorten zoals de Viburnum tinus of opulus zijn ook winterbloeiers.

Pieris Japonica
Rotsheide

pieris-444393_1920

Een prachtige plant die bijna iedereen wel in de tuin heeft staan. Het voordeel van deze altijd groene struik is dat hij van onder tot boven bedekt is en blijft met bladeren, zolang u hem maar niet snoeit. Eind Maart gaan de witte-rose tot rode (hangt af van welke soort u heeft) hangende  kelkjes open, de bloei duurt tot begin juni. De rotsheide groeit heel langzaam, hij doet er ongeveer 10 jaar over om 2 m hoog te worden. De rotsheide houdt van humusrijke en zure grond, hij staat het beste in de halfschaduw.

Eranthis hyemalis
Winterakoniet

winterling-1025047_1920

Is een inheems in Europa, komt veelvuldig voor in vochtige bossen in midden en zuid Europa. De plant bloeit in de maanden Januari tot Maart en wordt ongeveer 10-15 cm hoog .

De plant staat het liefst op vochtige, humusrijke, losse grond (bosgrond) er moet wel sprake zijn van een goede afwatering. Als u de winterakoniet een lange tijd op dezelfde plaats laat staan, zullen ze overdadig bloeien. U kunt de knollen het beste in Augustus en September poten op een diepte van ongeveer 5 cm

Vijver

Zwembad