Welk grassoort is geschikt voor u?

Categorie: Aanleg, Gazon, Tuinontwerp

Wilt u een mooie, egaal groene grasmat in uw tuin? Zonder kale plekken, mos en andere narigheid? Dat kan best, wanneer u kiest voor een grassoort die bij u past. Wanneer u een gazon wilt waarop kinderen kunnen voetballen en u zelf een ligstoel op kunt zetten, neem dan een speelgazon met wat grovere, sterke grassoorten. Als uw gazon minder intensief gebruikt wordt, en vooral dient als groen rustpunt in uw siertuin, gebruikt u fijne, maar wat meer kwetsbare grassoorten, zoals siergazon.

Kan tegen een stootje: speelgazon

Kinderen en dieren ravotten het liefst op een zachte grasmat, en ook volwassenen trappen graag een balletje of zetten een ligstoel midden op het gazon. Hoewel gras zo sterk is dat het intensief gebruik prima kan hebben, kunt u een speelgazon wel een handje helpen. Om te beginnen kiest u bij het tuincentrum een graszaadmengsel dat speciaal geschikt is voor een speelgazon.

Onderhoud

Gras dat intensief gebruikt wordt, heeft het meest te lijden op plekken waar gelopen wordt, of bijvoorbeeld onder de schommel. Deze plekken pakt u één keer per jaar extra goed aan. Kale plekken verticuteert u in het voorjaar. Eventuele kuilen vult u op met Cocopeat Plantaarde en Compost. Daarna zaait u kale plekken opnieuw in met graszaad voor speelgazons. Door intensief gebruik van het gazon is het mogelijk dat de grond teveel in elkaar wordt gedrukt en dichtslaat. U brengt weer lucht in de grond als u het gazon op die plekken af en toe prikt met een riek of prikvork. Het gras wortelt dan beter en dieper, waardoor kwetsbare plekken zoals, bijvoorbeeld onder de schommel, sneller herstellen of zelfs helemaal niet kaal worden. Daarbij geeft Gazon-AZ, de biologische organische meststof van Ecostyle, een perfecte aanzet voor een luchtiger toplaag. Voor het onderhoud van het hele gazon door de jaren heen, kunt u gewoon het Ecostyle 7-stappenplan volgen.

Als een biljartlaken: Siergazon

Voor een siergazon hoeft u geen grassoorten te nemen die tegen een stootje kunnen, maar kunt u mooi fijn gras kiezen. Een graszaadmengsel voor siergazons bestaat uit deze fijne grassoorten. Zo’n mensel is geschikt voor schaduw. Het tuincentrum kan u hierbij adviseren.

Onderhoud

Wat voor een speelgazon geldt, is ook op het siergazon van toepassing: het Ecostyle 7-stappenplan is de basis voor een mooi gazon. Er zijn wel een paar zaken waar u extra op moet letten. Mos en onkruid hebben meer kans bij fijne grassoorten die gebruikt worden in een siergazon. Kale plekken zaait u in met graszaad voor siergazons. Een handig alternatief is het speciale graszaadmengsel voor kale plekken (klik hier)

Te zure grond? Kalk!

Gras houdt niet van een zure bodem. De ideale pH-waarde (zuurgraad) voor een gazon ligt rond de pH 6.5. De zuurgraad kunt u vaststellen met de pH-test van Ecostyle, verkrijgbaar bij het tuincentrum of online via bijvoorbeeld Tuinmestwinkel.com. Is de pH-waarde lager dan 5.5, dan kunt u die verbeteren door twee keer per jaar kalk te strooien. Raadpleeg voor de juiste dosering de gebruiksaanwijzing van de pH-test van Ecostyle.

Bron: Ecostyle

Vijver

Zwembad