Tuinboeken kopen via internet

Categorie: Diversen

Op initiatief van tuinontwerper en hovenier Marc Smulders is een internet-boekwinkel van start gegaan voor tuinboeken. Het is de eerste Nederlandse internet-boekwinkel, gespecialiseerd in tweedehands en antiquarische tuinboeken.

“Als liefhebber van tuinen en planten en alles wat daarmee te maken heeft, zocht ik soms naar een tuinboek dat ik bij een ander had gezien. In iedere plaats ging ik naar een antiquariaat of naar een vestiging van ‘de Slegte’, maar zelden met een goed resultaat  Het zoeken was frustrerend en duurde soms jaren”, zegt initiatiefnemer en tevens directeur Marc Smulders. Velen zal dit bekend in de oren klinken.  Vanaf heden kan zo’n zoektocht ook anders. U surft lekker vanuit de stoel naar www.tuinboeken.com en u zoekt op uw gemak naar dat ene boek. Momenteel staan er ruim 2500 boeken op de site maar de werkelijke voorraad is vele malen groter. “Bij de collectie zitten prachtige boeken, bijvoorbeeld over tuinornamenten of vormgeving of oude boeken over tuinaanleg en onderhoud. Ze zijn in een woord prachtig, soms bijna te mooi om ze van de hand te doen”.

Het aanbod in de winkel is ook zeer gevarieerd, van bloemschikken tot biologisch tuinieren, van tuinarchitectuur tot boeken over planten en de veredeling daarvan, van  tuinreisgidsen tot boeken over de bestrijding van ziekten. “Voor elk wat wil en om de collectie op peil te houden zijn wij ook altijd op zoek naar oude en gebruikte boeken in een goede staat” aldus Smulders.

Naast de vele recente uitgaven van de afgelopen decennia, zijn er ook een groot aantal boeken uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw en enkele antiquarische boeken te vinden. De meeste titels betreffen Nederlandstalige uitgaven maar langzaamaan breidt het assortiment zich ook uit naar Engels-, Duits- en Franstalige uitgaven. Smulders: “Boeken over Gertrude Jekyll of boeken van Jac. P. Thijsse over de Nederlandse natuur  of van Mien Ruys over borders en beplanting zijn onnavolgbaar en met een tijdloze inhoud.  Een oud, antiquarisch boek uit de 19e eeuw met mooie illustraties of gravures is natuurlijk wel wat prijziger dan een boek van recente datum. Zo kost een boek van A.J. van Laren uit 1922 over decoratieve tuinbeplanting € 95,00 maar er worden ook boeken voor enkele euro’s aangeboden”.

De kwaliteit van de boeken is altijd goed, tenzij dit anders wordt vermeld. Normale gebruikssporen horen erbij en bij de oudere boeken is een lichte bruinverkleuring ook meer regel dan uitzondering. “Het leuke van deze oudere boeken is ook dat er een geschiedenis aan vastzit. Vaak zitten er  persoonlijke notities in, of schetsen van een tuin of gedroogde bloemen of bladeren. Deze horen bij het boek en laten we bewust zitten“ aldus Smulders.

Nieuwsgierig geworden?
Neem eens een kijkje in de online-tuinboekenwinkel van Marc Smulders: www.tuinboeken.com

Vijver

Zwembad