Terugkeer naar het stenen tijdperk

Categorie: Tuinontwerp

Als je eens rustig om je heen kijkt naar recent aangelegde tuinen, dan lijkt het er vaak op dat het stenen tijdperk zijn herintrede heeft gedaan. Steeds meer tuinen worden onder het mom van onderhoudsarm volgestort met grind en keien of zelfs compleet bestraat. Een enkele verloren ‘leiboom’ of kuipplant moet de schijn hoog houden dat het hier toch echt om een ‘moderne’ tuin gaat en niet om een aangeklede parkeerplaats.

“En wat is daar zo verkeerd aan?” Hoor ik u zeggen…

Op zich helemaal niets. Ze is alleen verkeerd als u voor deze invulling heeft gekozen vanwege de wens “onderhoudsarm”. Als dat de doorslag heeft gegeven is het goed mogelijk dat u te veel heeft betaald voor te weinig tuinplezier. Een onderhoudsvriendelijke tuin kan namelijk veel sfeervoller en afwisselender worden ingericht dan wat nu vaak gebeurt. Ik zal deze stelling wat nader toelichten.

De ‘steentuin’ wordt enkele jaren na aanleg (2-3) steeds onderhoudsgevoeliger. Zelfs als er ‘anti-worteldoek’ onder de bestrating ligt. Door de lucht vindt namelijk continu aanvoer plaats van allerlei organisch materiaal (voedingsbodem voor plantengroei), Saharazand, vocht en plantenzaden. De zaden ontkiemen prima in deze voedingsbodem en verstoren het beeld van het mooie, schone (grind)pad snel en in ernstige mate, tenzij u elke zaailing direct verwijdert. Als u dat achterwege laat, wordt het onderhoud alleen maar lastiger, omdat de plantjes dan de kans krijgen om zelf zaad te zetten met alle gevolgen van dien. In grind en bestrating kunt u bovendien niet schoffelen, zodat alle zaailingen met de hand verwijderd moeten worden. Wees dus op tijd, uw rug zal u er dankbaar voor zijn.

Het onderhoud van een steentuin vraagt naast wiedwerk ook een forse, financiële investering.

U heeft immers bijvoorbeeld een bladblazer nodig om in het najaar die storende, afgevallen bladeren van bomen (soms niet eens die van uzelf) van het grind te verwijderen.

In een wat meer natuurlijke en ecologisch verantwoorde tuin wordt het onderhoud in de loop der jaren juist steeds minder. Moet u de eerste jaren nog wel eens schoffelen en wieden om te zorgen dat de bodem ‘open’ blijft en de gewenste planten het winnen van het ‘onkruid’? Als de tuin na twee tot drie jaar volgroeid raakt bent u daar vanaf. De bodem wordt beschermd door een bladerdek en het onkruid krijgt van de gevestigde planten nog nauwelijks de kans om uit te groeien. Bovendien valt een enkel hardnekkig onkruidje, of wat gevallen blad niet op tussen de zee van groen en bloemen. U krijgt dus veel minder snel een verstoring van het gewenste totaalbeeld.

Nog een bijkomend voordeel van een ecologisch verantwoorde tuin is dat de tuin er elk seizoen anders uitziet. U heeft dus met andere woorden minimaal vier tuinen voor de prijs van één.

Een ecologisch verantwoorde tuin vraagt echter wel wat meer kennis van tuinieren dan een ‘steentuin’, maar met enige interesse van uw kant en advies van een deskundige over de juiste plantenkeuze levert dat een gevarieerde, onderhoudsarme, mens- en diervriendelijke tuin op.

Wilt u meer weten over tuinieren vanuit een ecologische gedachtegang, of over het ontwerpen van tuinen? Neem dan eens een kijkje op www.wildeweelde.nl of www.aesculus.nl

bob-heus Dit artikel is geschreven door Bob Heus

 

Vijver

Zwembad