Sterroetdauw op rozen

Categorie: Problemen

Op de bovenkant van het rozenblad treffen we ronde grijszwarte vlekken aan met dikwijls een stervormig uitgesneden rand. De vlekken zijn talrijk over het gehele blad verdeeld. De onderste bladeren worden als eerste aangetast. De bladeren vergelen en vallen vroegtijdig af.

Bij een sterke aantasting wordt de rozenstruik kaal. Indien planten sterk zijn aangetast, kan men verwachten dat dit het volgende seizoen ook zo is. De geïnfecteerde afgevallen bladeren zorgen voor de besmetting volgend seizoen vanaf mei. Wanneer men niet ingrijpt, zal deze sterroetdauwschimmel snel uitbreiden en de hele plant besmetten.

Indien deze schimmelziekte enkele jaren na elkaar voorkomt, zal de rozenstruik fel verzwakken met fatale afloop. Bij aantasting in het voorbije seizoen, de preventieve behandeling tijdig starten vanaf begin mei (samen met de meeldauwbestrijding).

Gezonde planten kunnen pas vanaf juni door overwaaiende sporen aangetast worden. In deze situatie preventief behandelen vanaf begin juni.
Men noemt deze sterroetdauw soms ook wel “bladvlekkenziekte” of “black spot”.

Bestrijding

Bestrijding van sterroetdauw kan met de onderstaande producten:

Bladziekten vloeibaar 1 liter
Gewasverzorging bij kruidachtige gewassen in de landbouw, tuinbouw, tuin en plantsoenen; waar er sprake kan zijn van bladschimmels.
Pireco Herfomyc Bladziekten 1 liter

 

Vijver

Zwembad