Stekken

Categorie: Planten

Sommige planten zaaien zichzelf uit, andere moet u een handje helpen bij het vermeerderen. Het gemakkelijkst zijn zodenvormende planten. Het wortelstelsel kunt u in de herfst of in het vroege voorjaar scheuren of delen en de aparte stukken zet u gewoon weer in de grond.

Sommige planten vormen scheuten aan de wortels. U kunt de scheut met wortel en al afscheuren of afsnijden en in een pot of volle grond verder laten groeien. Veel planten moet u echter stekken.

Van planten met lange, vlezige wortels snijdt u een stuk van de wortel af (de zogenaamde wortelstek), van andere planten neemt u een topstekje. Van deze ongeveer 5cm lange stekjes verwijderd u de onderste bladeren en zet u ze in een pot met speciale zaai- en stekgrond (geschikt voor vermeerdering) Als u de vochtige stekjes even in “stekpoeder” doopt, stimuleert u een extra snelle wortelvorming en voorkomt u bovendien wortelrot. Vervolgens begiet u de stekjes met een heel fijn straaltje water en sluit u de pot luchtdicht af met een plastic zak, zodat de grond niet uitdroogt. Zet de stekjes op een lichte warme plaats, maar zeker niet direct in het zonlicht.

Wortelproces versnellen

pokon-stekpoeder-rhizophon-25-gr
Door het gebruik van stekpoeder, dat bepaalde groeiregulatoren (plantenhormonen) bevat, zullen plantenstekken beter wortelen en wordt beschimmeling van de wond van de stek tegengegaan.
Pokon Stekpoeder Rhizophon 25 gr

 

Vijver

Zwembad