Spint op sierplanten

Categorie: Problemen

Door het zuigen van de mijten aan de bladeren ontstaan eerst bleekgroene vlekjes. Dan verliest het loof zijn frisse kleur, wordt vaalgeel tot bruin van kleur en verdroogt. Deze symptomen mag men niet verwarren met gebrekverschijnselen. Aan de onderzijde van het blad bevinden zich minuscule volwassen rode spint en hun larven. Enkel met een loep zijn deze te zien.

Typisch zijn ook de talrijke kogelronde eitjes. Deze parasiet met 8 poten (dus geen insect!) kan massaal voorkomen bij warme droge weersomstandigheden.

Rode spint kan 4 tot 5 generaties per seizoen ontwikkelen. De overwintering gebeurt als rood kogelrond eitje op het hout. Vanaf half april tot half mei (soms ook later) ontluiken de eitjes. Het ideale moment om deze mijten te bestrijden, is rond 20 mei, dan zijn ongeveer de helft van de eitjes uitgekomen.

Uitstekende predatoren van rode spint zijn roofmijten.

Naast rode spint kunnen ook bonenspint (met ragfijne spinseldraden en geelgroen van kleur) en roestmijt voorkomen.

Hoe moet je spint bestrijden?

De bestrijding van spint kan op diverse manieren. Het gebruik van een ecologisch bestrijdingsmiddel tegen spint wordt aanbevolen. Dit is veelal effectief en zorgt ervoor dat het gewas mooi en sterk blijft. Daarnaast versterkt het de plant, waardoor de plant resistenter wordt tegen insecten en schimmels.

Vijver

Zwembad