Rozen

Categorie: Planten

Het prachtige kleurenpalet, de grote bloemen die tot uw verbeelding spreken en de romantische uitstraling maken van de roos een plant die in geen enkele tuin ontbreekt. Het grote voordeel van rozen is dat u ze met vele andere planten kunt combineren, de bekendste combinaties zijn  buxus, lavendel en roze/rode stokrozen. Dat de roos vele verschillende rassen heeft, is een groot voordeel u heeft namelijk ruim de keus.

De verzorging van rozen

Doordat de roos in bezit is van lange wortels, kan hij voldoende water en voeding uit de wat diepere lagen van de grond krijgen. Dit geldt uiteraard niet voor jonge rozen, deze moet u regelmatig begieten en bemesten. Maar ook als de rozenstruik op leeftijd is gekomen heeft hij nog regelmatig voeding nodig, om weerstand te bieden tegen ziekten en een optimale bloei te kunnen geven. Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden. Besproei nooit de bladeren, de schimmels ontwikkelen zich immers veel sneller in een vochtig en warm klimaat. Geef  rozen dus altijd aan de voet van de struik water.

Bescherm de rozenstruik tegen de winter,  wij hebben in Nederland veelal te maken met kwakkelwinters dus uw rozen zullen niet zo snel last van de kou ondervinden. Als u liever het zekere voor onzekere wilt nemen, kunt u een 10 centimeter dikke laag goed verteerd compost verdelen aan de voet van uw rozenstruik. Het is vooral belangrijk dat u de ent van de roos goed beschermt. Stokrozen kunt u beschermen door de ent in te pakken met stro of dennetakken. Ook kunt u bijvoorbeeld bubbeltjesplastic om de stokroos heen doen. Verwijder altijd de bescherming zodra de tempratuur boven het vriespunt komt.

Bemesten

De rozenstruik kunt u het beste 2x per jaar mest geven:

  • Vlak na het snoeien in juli
  • Aan het einde van de winter

Het bovenstaande geldt voor de eenmaal bloeiende rassen, en voor de rozen die tot in de herfst bloeien. In de winkel kunt u speciale meststoffen voor rozen krijgen, verdeel de mest rondom de roos en meng het met de grond. Daarna flink water geven.

Nog enkele verzorgingstips:

  • Houdt rekening met de standplaats van de rozen, ze hebben het liefst een zonnige standplaats
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen staat netjes en voorkomt dat er bottels gevormd worden. Vooral tijdens de bloei is het belangrijk de dode bloemen worden verwijderd zodat de roos alle energie voor de bloei kan gebruiken
  • Verwijder verkleurde blaadjes om schimmelziekten zo min mogelijk kans te geven. Gooi ze in de GFT-bak en niet op de composthoop

Het planten van rozen

De beste tijd voor het planten van rozen is het einde van de herfst of de winter, in ieder geval voordat de groei op gang komt. De rozenstruik kan dan namelijk al zijn energie richten op de groei van de wortels, eer hij begint met de groei en bloei van de bovenste delen. Toch kunt u tegenwoordig de rozen in alle seizoenen behalve de zomer planten, u kunt ze namelijk ook kopen in kunststof potten i.p.v. met kale wortel. De kale wortel wordt alleen in de winter geplant, de rozenstruik in pot kunt u het gehele jaar een plekje geven in uw tuin. De rozen in pot zijn uiteraard duurder dan degene met kale wortel, dit omdat de rozen in pot langer bij de kweker hebben gestaan.

Uw grondsoort en de rozenstruik

Rozen houden van goed gedraineerde en voedingsrijke grond. Niet al te zware klei is de beste standplaats voor rozen. Rozen hebben een hekel aan kalkhoudende grond, op neutrale grond (pH waarde 7 ) staan ze het beste. U kunt doormiddel van een grondtest erachter komen wat de staat van uw grond is en deze eventueel aanpassen aan de eisen van uw rozenstruiken.

Toch is het mijn inziens altijd beter om planten te zoeken die passen bij uw grondsoort, anders blijft u bezig met het ‘verbeteren’ van de grond.

Tegen een muur

Het planten van rozen in de tuin brengt meestal geen moeite met zich mee. Maar een roos tegen een muur plaatsen om deze al dan niet te leiden is weer wat anders. De grond tegen de muur is vaak van slechte kwaliteit, puin en de betonnen fundering zijn niet bepaald de lievelingetjes van de rozenstruik. Tevens kan de rand van het dak ervoor zorgen dat de roos geen druppel water krijgt, zonder menselijk ingrijpen. Als u toch graag een rozenstruik tegen uw huis of schuur wilt hebben kunt u het beste de grond rondom de struik verbeteren met compost en tuingrond. Plant de rozenstruik minstens 30 cm van de muur af, en plant hem schuin naar de muur toe. Deze plantmethode geldt ook voor het planten tegen latwerken, bomen of andere ornamenten.

Als er geen regenwater bij de roos kan komen zult u hier zelf voor moeten zorgen.

In de pot

Omdat rozen lange wortels hebben kunt u het beste kiezen voor een lange pot. Een minimale diepte van 50 cm is toch wel nodig. De beste grond voor rozen in pot is tuingrond vermengd met klei.

Rozenboog & Prieel

Koop een klimornament waar u ook nog onderdoor kunt als de rozenstruik op volledige grote is, dit is een punt wat vaak vergeten wordt. bogen, standaards en steunen kunt u in allerlei maten en kleuren verkrijgen. Het mooiste voor romantisch tuinen zijn de groen gelakte materialen. Voor moderne tuinen kunt u beter gegalvaniseerde of aluminium materialen gebruiken.

In de tuin kunt u de rozen op elke willekeurige plek plaatsen, zolang ze maar zon en voldoende vocht hebben. Ramblers kunnen prachtig in oude bomen klimmen en  stamrozen sieren in strakke tuinen.

Het snoeien van rozen

Het snoeien van rozen is een gemakkelijke zaak, als u enkele punten in uw achterhoofd houdt komt u al heel ver. Rozen zijn in het bezit van scherpe doornen dus u kunt het beste handschoenen dragen, ook een scherpe snoeischaar is van groot belang. Snoei altijd een centimeter boven een knop, en knip schuin. Het mooiste is dat u een tak wegknipt boven een knop die naar buiten wijst.

Heesterroos snoeien

Als u een heesterroos plant kunt u in het voorjaar de plant zo snoeien dat er drie takken overblijven, die u allen afknipt boven het derde oog. Nu kan de heesterroos zich vrij ontwikkelen. Het jaar erop snoeit u de roos afhankelijk van de groei:

Veel groei

De rozenstruik heeft zich flink ontwikkeld er zijn vele takken vanuit de zijkanten en het midden ontstaan. Snoei de roos zo dat u 5 takken over houdt met 4 takken van dit jaar en 1 tweejarige tak. Snoei alle takken boven het 5e oog af.

Weinig groei

Er zijn enkele loten ontstaan bij de 3 takken, maar verder is de struik kaal.

Om de struik beter te laten groeien, is het noodzakelijk de takken op 2 ogen te snoeien. Laat 2 scheuten van dit jaar over en 1 oudere tak van het verleden jaar.

Leirozen snoeien

We spreken van klimrozen, maar omdat klimplanten in het bezit zijn van klimorganen zoals hechtwortels of ranken en ‘klimrozen’ niet, kunnen we in feite niet spreken van klimrozen, wel van leirozen. Leirozen kunnen we verdelen in 2 typen.

Leirozen type 1
Dit zijn rozen waarvan alle takken bloeien, het zijn herbloeiende rozen die soms tot ver in de herfst prachtige kleuren laten zien. Door het snoeien van de verwelkte bloemen bevordert u het ontstaan van nieuwe takken die op hun beurt in hetzelfde jaar nog bloeien.

Snoeien

In het voorjaar zo rond de maand maart snoeit u enkele (2/3) oude takken die gebloeid hebben weg. Snoei ook boven het tweede oog alle zijvertakkingen, van zowel de jonge als oudere takken.

Leirozen type 2
Deze rozen ontwikkelen takken die in het jaar erop bloeien. U heeft een heel aantal takken die bloeien en een heel aantal lange takken die geen bloei geven. Het is raadzaam de niet bloeiende takken gewoon te laten zitten en op te binden, als u ze wegsnoeit gooit u in feite de bloemen van het jaar erop weg.

Tevens is het voor de snoei in maart, belangrijk dat u weet welke takken wel en niet gebloeid hebben.

Snoeien

De takken van vorig jaar staan allemaal in de bloei, ondertussen maakt de rozenstruik jonge loten die voor de bloei van het jaar erop gaan zorgen. Zorg voor het behoudt van de jonge loten en bindt deze op zonder ze te snoeien. Verwijder aan de basis de takken die vorig jaar hebben gebloeid. Snoei van alle overgebleven zijtakken, de takjes op het tweede oog.

Nog enkele tips:

  • Vernieuw de roos door ieder jaar  wat oude takken te verwijderen
  • Houdt het midden van de rozenstruik altijd ‘open’, laat de zijtakken elkaar niet kruisen
  • Voor het netjes onderhouden van leirozen, kunt u het beste gebruik maken van een latwerk of ander ornament
  • Verwijder alle dode en overbodige takjes

Soorten

Rozen worden officieel verdeelt in zes groepen:

  1. Heesterrozen
  2. Leirozen
  3. Trosrozen
  4. Oude rozen
  5. Engelse rozen
  6. Grootbloemige rozen

Heesterrozen

Dit zijn de ‘wilde’ rozen die voornamelijk gebruikt worden in grotere tuinen of in gemeente perken (rosa rugosa). Ondanks het feit dat heesterrozen nogal eens het etiket ‘gemeentestruik’ opgeplakt krijgen, kunnen ze prachtig bloeien. Zelfs na de bloei als u de verwelkte bloemen niet verwijderd, verassen ze u nog met een overvloed aan bottels.

Enkele rassen zijn:

‘Blanc Double De Coubert’
Een struikroos die bijna 1,80 hoog wordt. hij bloeit vanaf juni tot oktober. De decoractieve vruchten verschijnen al snel in grote getale. Deze heester is bijna resistent te noemen voor ziektes zeer sterk en wat groeikracht betreft lijkt hij op de Rosa rugosa. Hij bloeit wit.

‘Citron Fraise’
Deze roos kunt u goed gebruiken voor het creëren van een rozenhaag. Doe eens origineel, gebruik geen beuk, taxus of buxus maar een mooie heesterroos. De voordelen mogen duidelijk zijn, de buurjongetjes komen niet door uw haag heen, de haag bloeit prachtig en de rozenhaag is gemakkelijk te onderhouden.

De ‘Citron Fraise’ bloeit van juni tot in de herfst en staat het liefst in de volle zon. Hij wordt ongeveer 130 cm hoog.

Nog enkele soorten die geschikt zijn voor een rozenhaag:

‘Robin Hood’
‘Pink Grootendorst’
‘Rugosa’
‘Navada’

‘Golden Chersonese’
Een prachtige heesterroos die het beste tegen een muur op het zuidwesten kan staan. Zijn enorme groeikracht spreekt tot uw verbeelding, evenals de sterk geurende gele bloemetjes.

‘Jospeh’s Coat’
Deze struikroos hoeft niet gesnoeid te worden, hij kan gebruikt worden als kleine leiroos. De takken worden 2 meter hoog en zijn bedekt met oranjegele bloemen die een doorsnede hebben van 5 tot 8 cm.

Leirozen

Zoals al gezegd spreken we niet van klimrozen maar van leirozen omdat rozen niet in het bezit zijn van hechtorganen. Een goed leidbare roos is de overbekende ‘New Dawn’ deze roos is ook zeer geschikt voor een rozenboog, pergola of dakgoot. De meeste leirozen worden niet langer dan 2 tot 4 meter, dus dat maakt ze zeer geschikt voor de bovengenoemde ornamenten.

U kunt de leirozen opbinden met ijzerdraad pas op dat u de takken niet ‘wurgt’.

Enkele rassen zijn:

‘Maigold’
De bloemen kleuren lichtgeel en de taaie bladeren zijn zelden ziek. Deze roos is zeer geschikt voor ornamenten die niet hoger zijn als 2,50 m.

‘Polka’
Deze roos wordt niet hoger als 2 meter, u kunt hem opbinden maar ook gebruiken als heesterroos. De roos is bestand tegen ziektes en vorst. De bloemen zijn mandarijnroze van kleur. De roos is een herbloeier die in de zomer stopt met bloeien en in de herfst voor de tweede keer bloeit.

‘Pierre De Ronsard’
Een bekende roos met prachtige karmijnroze dubbele bloemen. de roos wordt niet hoger als 2 m dus kan ook als struik worden gehouden. De bladeren zijn ongevoelig voor ziekten. De roos bloeit volop in juni , hij houdt van vochtige grond dus plant hem in grond die verrijkt is met organisch materiaal gemengd met stro.

Nog enkele rassen zijn:

‘Bobbie James’
‘Schoolgirl’
‘Campanille’
‘Kifsgate’

Trosrozen

Dit is de meest populaire groep, ze hebben een struikvormige groei en worden vaak op stam aangeboden. De bloemen staan zoals de naam het al zegt in trossen bij elkaar, de bloemen verschijnen meestal rond juni en bloeien door tot diep in de herfst. Trosrozen zijn over het algemeen goed bestand tegen ziekten, enkeling heeft vaak last van roetdauw. De grote trosrozen komen het mooist uit als u minstens 3 daarvan bij elkaar zet, neem van kleinere soorten minstens 5 planten. De stamrozen kunt u ook als solitair in buxusvakken en dergelijke plaatsen, de kleinere soorten kunnen goed gedijen in lange potten.

Enkele rassen zijn:

‘Astrid Lindgren’
wordt ongeveer 90 cm groot, de rose bloemen zijn halfgevuld. Het is een zeer sterke plant, ziektes krijgen bijna geen kans.

‘Abraham Darby’
Een 1 meter hoge rozenstruik met buigzame takken, die als de bloemen er eenmaal aan zitten ineenzakken. Hij bloeit van juni tot eind oktober met grote licht rose geurende bloemen. Deze roos is bij uitstek geschikt als snijbloem

‘Korliluc’
Een prachtige roos die een hoogte van 180 cm kan bereiken, doordat hij nauwelijks in de breedte groeit is hij bij uitstek geschikt voor kleine tuinen. De ‘Korliluc’ bloeit vanaf mei tot de eerste vorst, de bloemen zijn licht geurend en geel van kleur.

Oude Rozen

Deze rozen worden zeer gewaardeerd om eigenschappen zoals de geur en verschillende kleuren en vormen van de bloemen. Oude rozen zijn in de loop van de 19e eeuw in Europa gekomen. In de 20e zijn ze een lange tijd uit gratie geweest, door enkele trouwe verzamelaars zijn de oude rozen gelukkig behouden. Oude rozen zijn er in verschillende soorten en maten, zoals Bourbon rozen en Chinese rozen,

Enkele soorten zijn:

‘Bourbon roos’
Een kruising tussen de oude en moderne rozen, ze hebben de geur en bloemen van de oude en sommige de herbloei eigenschap van de moderne rozen. Enkele rassen zijn ‘Honorine De Brabant’ ‘Louise Odier’ en ‘Soevenier De St Anne’

‘Chinese roos’
Een mooie eigenschap is dat snoei haast niet nodig is, ze bezitten veel takken en komen soms nogal rommelig over. Ze houden van een zonnige standplaats en hebben een zeer aangename geur. Enkele rassen zijn ‘Hermosa’ en ‘Old Blush’

‘Alba roos’
Deze roos kan redelijk goed tegen de schaduw, en hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste soorten hebben witte (alba) tot licht rose bloemen. De bloei begint eind mei tot eind de zomer.

Enkele rassen zijn: ‘Amelia’ , ‘Belle Amour’ , ‘Mme Plantier’ en ‘Felicite Parmentier’

Engelse rozen

In 1969 zijn er enkele kruisingen geintroduceerd door een engelse kweker. De rozen hadden de bloemvorm, kleur en geur van de oude rozen gecombineerd met de doorbloei van de moderne rozen. Austin de engelse kweker noemde ze Engelse rozen. Door de combinatie Oud en Modern zijn het zeer sterke rozen die bijna geen ziekte kennen. Tevens hebben ze van de moderne kant de herbloei geërfd, de meeste Engelse rozen bloeien van juni tot eind oktober.

Enkele rassen zijn:

‘Ambridge Rose’
Een roos met abrikoos kleurende bloemen die in een soort komvorm open gaan en later een prachtig rozet vormen. Het is een bossig plant die weinig verzorging nodig heeft.

‘Charles Austin’
Een geurige plant die als hij in de zomer na de eerste bloei goed gesnoeid wordt zeker nog een keer zal bloeien in de herfst. Een sterke plant, met grote bladeren. De bloemkleur varieert van abrikoos naar donker geel.

‘Benjamin Britten’
De rode tot rood/oranje bloemen zijn zeer ongewoon voor een engelse roos, hij wordt ongeveer 120 cm hoog.

Grootbloemige rozen

Zoals de naam het al zegt gaat het hier om grote bloemen, ze zijn een tikje groter als trosrozen. Ze worden vaak theerozen genoemd. Een eigenschap van grootbloemige  rozen, is dat de bloemen allemaal apart op een stengel staan. De meeste rassen zijn halfgevuld tot rozetvormig, over het algemeen bloeien ze erg lang. Een heel aantal rozen zijn zeer gewaardeerde ruikers, terwijl sommige rassen juist weer in zijn geheel geen geur kennen. Grootbloemige rozen worden net als trosrozen ook op stam gekweekt.

Enkele rassen zijn:

‘Big Daddy’
Rozetvormige oranjerode bloemen

Vijver

Zwembad