Insecten op rozen

Categorie: Problemen

Rozen behoren tot de meest geliefde planten in Nederland. Het geeft een klasse uitstraling. Tegelijkertijd is de roos een van de meest kwetsbare planten die extra zorg nodig hebben. In dit artikel beschrijven wij de meestvoorkomende insecten waarmee rozenbezitters te maken kunnen krijgen. Laten wij u zien welke middelen u kunt toepassen om hier weer van af te komen.

Luizen

Op de bloemknoppen, scheuten en bladeren bevinden zich kolonies van groene, geelgroene of roze bladluizen.

De jonge loten en bladeren krullen en zijn misvormd. De groei van de rozenstruik wordt fel geremd. De luizen scheiden een kleverige massa (honingdauw) af, waarop zich vervolgens een zwarte roetdauwschimmel ontwikkelt.

Er kunnen verschillende soorten bladluizen voorkomen. De meest voorkomende, en typisch voor rozen, is wel de gewone rozenluis (Macrosiphum rosae).

Rozencicade

Op de bladeren verschijnen in een eerste fase afzonderlijke en in een latere fase talrijker wordende kleine, witte stippen. Het schadebeeld is vergelijkbaar met dat van spint, maar de witte zilverachtige vlekken van de rozencicaden zijn groter. Op de onderzijde van het blad treffen we glazige larven en volwassen geelgroene cicaden aan, vergelijkbaar met de bladluis. De parasieten zijn ongeveer 2 mm groot. De volwassen cicaden beschikken over smalle vleugels, terwijl hun larven vleugelstompjes hebben. Wanneer u een tak van de roos lichtjes beweegt, springen de cicaden op en vliegen ze weg.

Insecten op rozen bestrijden

Ecologische bestrijdingsmiddelen tegen luizen op rozen:
Relatief nieuw op de markt: Pireco Bladinsecten. Werkt zeer goed en pakt de problemen bij de bron aan. Het middel is gemaakt van specifieke kruiden en versterkt de plant. Onschadelijk voor mens, dier, maar ook bijen!

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen luizen op rozen:
Een goed helpend middel is Decis van Bayer, verkrijgbaar in concentraat en kant en klaar.

 

Vijver

Zwembad