Reigers en katten; ongewenste indringers

Categorie: Vijver

Steeds vaker kampt de vijverbezitter met ongewenste bezoekers. Een van de bekendste bezoekers is de blauwe reiger. Nog niet lang geleden was de reiger enkel tijdens de winterperiode bij een vijver te vinden. Toch bezoekt de reiger een vijver nu frequenter in de warmere maanden. Op zich niet gek; waar vis is te vinden, daar staat een reiger. Een blauwe reiger is voor een vis nauwelijks te constateren. De reiger kan urenlang stilstaan bij de waterkant, zonder op te worden gemerkt. Doordat de vissen vaak niet diep genoeg weg kunnen duiken en een vis vrij nieuwsgierig is aangelegd, voorziet de vijver de reiger ongewenst van voedsel. Makkelijker kan het niet voor een reiger.

Een tweede indringer is de kat. Een kat wil regelmatig wel eens een visje meepikken. Door zijn pootje in het water te laten zakken, kan hij eenvoudig een vis uit het water tillen. Vaak is dit slechts speels gedrag en zal de kat niet eens tot het consumeren van uw vis overgaan.

Een simpele en goedkope remedie om deze ongewenste indringers tegen te gaan is het plaatsen van een vijvernet. Het net spant u eenvoudig over uw vijver heen. De netten zijn in diverse kleuren en maten verkrijgbaar. Het is echter niet de meest fraaie oplossing.

Wanneer u kiest om de schoonheid van uw vijver te behouden, kiest u voor een schrikdraadinstallatie. De installatie bestaat uit veelal uit een 2-draadssysteem die de draden impulsmatig van kleine stroomschokjes voorziet. Een kat of een reiger loopt geen enkel risico. Het schrikeffect is echter zeer effectief. De installatie is redelijk eenvoudig te monteren en zijn in kant en klare setjes te koop bij bijvoorbeeld www.schrikdraad.com. De investering is echter groter dan een vijvernet.

Vijver

Zwembad