Pompen en filters

Categorie: Uitgelicht, Vijver

Een pomp en filter koopt u los. Sommige vijverpompen bezitten een schuimpatroon, die alleen de grovere materialen filtreren. Dit is absoluut niet genoeg om uw vijver schoon en helder te houden. Het is daarom van het grootste belang om goed te berekenen met hoeveel liters vijverwater u te maken heeft.

Hiervoor is een makkelijk rekensommetje; lengte x breedte x hoogte = volume.
Stel; u heeft een vijver van 4(l)x2(b)x1(h) meter: 4x2x1=8000 liter waterinhoud.

In dit geval is een pomp met de helft van de waterinhoud voldoende. De filter dient echter wél aan het volle aantal liters te voldoen.

Er zijn diverse soorten vijverpompen op de markt. Een aantal voorbeelden zijn; fonteinpompen, filterpompen en zuurstofpompen;

  • Een fonteinpomp bevat hulpstukken om direct een eigen fontein aan te leggen. Naast veel rustgevend gespatter, zorgt dit ook voor veel beweging in uw vijver, wat weer resulteerd in een hoger zuurstofgehalte
  • Een filterpomp is bedoeld om uw vijverwater naar de filter te transporteren
  • Een zuurstofpomp bevat veelal een of meerdere bruisstenen. Deze bruisstenen laat u op de bodem van de vijver zakken. Dit gebruikt u in de warmere maanden als extra zuurstoftoediening en in de winter als ijsvrijhouder. Bij hoge vorst dient u het echter te verwijderen

In Nederland is de UV-filter tegenwoordig het populairst. Een UV-filter breekt zweefalg af en zorgt uiteindelijk voor gagarandeerd helder water, mits de filter op de vijverinhoud wordt aangepast. Doet u dit niet, dan loopt u de kans om te dweilen met de kraan open. Zweefalgen vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel.

Ook doet u er verstandig aan om bij de UV-filter een meganische filter aan te schaffen. Dit filter haalt namelijk ook het groffe vuil weg uit uw vijver, zoals bijvoorbeeld bladafval, takjes etc. Tevens zorgt een maganisch filter voor aanhechtingspunten voor bacteriën, welke, op hun beurt weer het bilogisch evenwicht stimuleren.

Volgorde van aanlsuiten

Vaak wordt een filterinstallatie op de verkeerde manier aangesloten. Ook dit kan zorgen voor een slechte functionaliteit van de installatie.
Sluit uw filtersysteem aan in de volgende volorde: pomp > UV-filter > meganisch filter.

Het water dient vanuit het meganisch filter gewoon weer in de vijver te lopen.

Pomp en filters in de winter

De pomp die een fontein, waterspuwer of waterval voedt, heeft tijdens vorstperioden speciale aandacht nodig. Vanzelfsprekend kan een fontein niet door blijven sproeien als deze bevriest. U moet de fontein dan ook tijdig afsluiten voordat de winter zijn intrede neemt. Afhankelijk van het advies van de fabrikant kunt u de sproeikop verwijderen of tijdens de vorst laten zitten. Een pomp die diep onder de waterspiegel is geïnstalleerd, waarbij het omringende water niet kan bevriezen, hoeft niet te worden verwijderd. Een pomp die ondiep geïnstalleerd is, gaat kapot als deze niet tijdig uit het water wordt gehaald. De motor en het pompmechanisme kunnen niet tegen bevroren water. Het binnenhuis van de pomp, waar het water doorgepompt wordt, is erg gevoelig voor vorst. Als de pomp uitgeschakeld wordt, dan blijft er altijd een kleine hoeveelheid water in het binnenhuis over. In de wintertijd bestaat de kans dat het overgebleven water bevriest. Het bevroren water zal uitzetten en de pomp beschadigen. Bewaar de pomp tijdens de winter dan ook in een vorstvrije ruimte en ondergedompeld in een emmer water.

Een filter dient in de winter losgekoppeld te worden. Het beste is om de filter voor de winterstalling nog even een schoonmaakbeurt te geven. Dit doet u gewoon met kraanwater, zonder zeep. Belangrijk is om alleen de filtermatten en niet de (keramische) pijpjes schoon te maken. Hierop zitten miljoenen bacteriën, die, wanneer ze weer in aanraking komen met water, tot leven zullen komen. Dit heeft de filter nodig om weer op de juiste manier opgestart te worden in het voorjaar.

Vijver

Zwembad