Omheiningen met perspectief

Categorie: Tuinontwerp

Weet u wat het woord tuin  betekent volgens de “dikke Van Dale”? Volgens ons hedendaags Nederlands woordenboek is de betekenis: een omheind  stuk grond waar bloemen gekweekt en/of groenten geteeld worden.  Logisch natuurlijk dat er bloemen en groenten in voorkomen. Maar wat is eigelijk de bedoeling van de omheining?

Met een omheining wordt een afscheiding bedoeld rond een terrein bestaande uit een hek, haag, schutting of muur. Onze verre voorouders gebruikten voornamelijk doornige struiken, hakhout en zelfs grondwallen als afscheiding om hun oogsten te beschermen tegen ongewenste indringers. Tegenwoordig hebben onze hekken, hagen, schuttingen en muren ook nog andere functies. De hedendaagse afscheidingen geven naast beschutting en privacy ook de vorm, maat en de verhouding van de ruimte aan. Daarom is de omheining één van de basiselementen van het tuinplan.

De basisprincipess

Voorbeeld 1

Vaak worden onze hekken, hagen, schuttingen en muren overal even hoog  gemaakt en dikwijls zijn ze ook nog eens uniform qua materiaalkeuze en kleur. In veel gevallen krijg je dan het zogenaamde “hok of doos” effect.

Jammer eigenlijk, want als je tijdens de ontwerpfase van je omheining rekening houdt met:

  • Hoogte
  • Kleur
  • Licht/donker

Krijg je een hele andere gewaarwording van je tuin. De tuin wordt spannender omdat er perspectief wordt aangebracht. Perspectief is de manier waarop voorwerpen zich van een bepaald punt zich aan het oog vertonen.

Met de afgebeelde omheiningen van voorbeeld 1 t/m 7 (zijwanden en achterwand) worden hekken, hagen, schuttingen en muren  bedoeld.

Hoogte geeft perspectief

Voorbeeld 2omhein2

Als je de zijwanden van de omheining hoger maakt dan de achterwand versterk je de lengtewerking van je tuin. De tuin zal dus optisch gezien dieper lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Voorbeeld 3

Als je de achterwand  van de omheining hoger maakt dan de zijwanden versterk je de breedtewerking van je tuin. De tuin zal dus optisch gezien korter lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Kleur geeft perspectief

Voorbeeld 4 omhein3

Als je de achterwand van de omheining een groene kleur geeft dan vervaagt het beeld tegen de beplanting en lijkt de achterwand verder weg. De tuin zal dus optisch gezien dieper lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Voorbeeld 5

Als je de achterwand van de omheining een opvallende kleur geeft dan lijkt het alsof de achterwand op je af komt. De tuin zal dus optisch gezien korter lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Licht en donker geeft perspectief

Voorbeeld 6omhein4

Ligt uw achterwand op het zuiden dan schijnt de zon op de achterwand en licht deze op. De achterwand lijkt op je af te komen. De tuin zal dus optisch gezien korter lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Voorbeeld 7

Door het strategisch plaatsen van bijvoorbeeld een boom, struik of pergola kan je dit oplossen. Als de zon schijnt valt de schaduw op de achterwand. Deze wordt dus donkerder. De tuin zal dus optisch gezien dieper lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Tevens krijg je door het plaatsen van een boom of struik contrasten in de tuin. Er is een afwisseling van licht en donker. De tuin is door het op de juist plaatsen van bomen, struiken of bouwwerken een stuk spannender geworden.

Iedere tuin is uniek

Uiteraard is iedere tuin uniek qua vorm, afmeting, omgeving en wensen van de tuinbezitter. Een standaard oplossing is er dus jammer genoeg niet. Uniek is dus ook het zoeken naar de juiste oplossing. Maar door het toepassen en met name combineren van bovenstaande basisprincipes kan je de tuin veel spannender maken.

In bovenstaande voorbeelden is, om op een eenvoudige wijze het principe duidelijk te maken, slechts uitgegaan van een wisselende achterwand. Door ook de zijwand(en) op een gelijksoortige wijze te benaderen krijg je natuurlijk een nog groter scala aan mogelijkheden.

Enkele voorbeelden:

Hieronder staan enkele voorbeelden afgebeeld zoals deze in de praktijk zouden kunnen voorkomen.

Voorbeeld 8omhein5
Omgeving:

Een diepe tuin in een villawijk met een prachtig vergezicht op luxe huizen
in een bosrijke omgeving.

Wens tuinbezitter:

De tuin moet nog dieper lijken omdat de relatief kleine en brede tuin geen juiste maat heeft bij het grote vrijstaande huis..

Toepassen basisprincipes:

Hoogte:
Hoge zijwanden en een lage achterwand.

Kleur:

Een houten grijze schutting als achterwand omdat deze wegvalt tegen het grijze huis van de achterburen in de bossen. Een groene conifeer haag voor de zijwanden omdat deze in een bosrijke omgeving wegvalt tegen het bos.

Licht en donker:
Zorg ervoor dat de achterwand, als de zon schijnt, dus niet te fel oplicht door het strategisch plaatsen van bomen en struiken. Op de voorgrond is het wenselijk omhein6om enkele blikvangers te plaatsen(struik of beeld etc) voor zowel de schaduwwerking als voor de dieptewerking.

Voorbeeld 9

Omgeving:
Een diepe tuin grenzend aan een park.

Wens tuinbezitter:

De tuin moet minder diep lijken omdat de ruimte van de tuin door de eigenaar als te groot en niet prettig wordt ervaren

Toepassen basisprincipes:

Hoogte:
Lage zijwanden en een hoge achterwand.

Kleur:
Een gele conifeer als achterwand zodat de achterwand op je af komt lijkt te komen. Een roodbruine houten schutting voor de zijwanden omdat deze kleur goed afsteekt tegen de groene bomen in het park en daardoor op je af lijkt te komen.

Licht en donker:
Zorg ervoor dat de achterwand, als de zon schijnt, optimaal van de zon kan profiteren.

Voorbeeld 10omhein7

Omgeving:
Een korte en brede tuin in een Vinexwijk waarbij reeds vorig jaar een houten schutting is geplaatst. Op de grens met de buren is een muur gemetseld. De huizen van de achterburen zijn wit getexed.

Wens tuinbezitter:
De tuin moet dieper lijken maar men wil niet te veel “inkijk” hebben van de achterburen. De schutting dient te blijven staan.

Toepassen basisprincipes:

Hoogte:
Door het planten van zuilvormige bomen of leibomen, welke met de kroon boven de schutting uitkomen, worden de zijwand optisch gezien hoger en het bladerdek geeft de nodige privacy.

Kleur:
De bestaande houten zijwanden van de schutting verven in een licht grijze kleur zodat deze wegvallen tegen de huizen en de lucht. De bestaande gemetselde achterwand texen in de kleur wit zodat deze wegvalt tegen de huizen van de achterburen.

Licht en donker:
Zorg ervoor dat de achterwand, als de zon schijnt, niet te fel oplicht door het strategisch plaatsen van struiken. Op de voorgrond is het wenselijk om enkele blikvangers te plaatsen (struik of beeld etc.) voor zowel de schaduwwerking als voor de dieptewerking.

Dit artikel is geschreven door Hans Deelen
Hans schrijft al jaren op Tuinfo.nl over diverse tuinonderwerpen.

Vijver

Zwembad