Kruiden in de tuin

Categorie: Groente en fruit

banner1

De meeste kruiden zijn planten met een extraatje. Het zijn niet alleen dankbare tuinplanten, maar van veel soorten kun je bij het koken lekker wat takjes en blaadjes gebruiken. Denk maar eens aan geurende tijm, salie en rozemarijn.

Kruiden willen over het algemeen op een zonnige plek staan. Met kruiden kun je alle kanten op. Je kunt ze tussen de andere beplanting in de border zetten, mits ze maar genoeg zon krijgen. Heel stijlvol zijn kruiden die met rozen worden gecombineerd. Tijdloos en altijd mooi zijn kruiden die ommuurd worden door buxushaagjes. Door de heerlijke geur en mooie bloei worden kruiden steeds vaker in potten geplant. Zorg dat het water in de pot altijd goed weg kan lopen en gebruik potgrond met een RHP-keurmerk (zie elders op de site voor een uitleg van dit keurmerk).

Lavendel (Lavandula) is een struikachtig kruid dat van top tot teen aromatisch is. De geurende bloemen verschijnen al vanaf juni en het grijsachtige blad van dit heestertjes blijft ook in de wintermaanden aan de plant. Lavendel wil in de volle zon staan en kan na de bloei wat in model worden gesnoeid. Tegenwoordig worden veel bijzondere soorten lavendel gekweekt. . Veel van deze planten zijn prachtig om in potten te planten. Denk daarbij ook eens aan een lavendel die op een stammetje is gekweekt. Lavendel is altijd een geurige aanwinst op elk balkon en terras.

Tip: Gedroogde lavendel kan een kledingkast een lekker luchtje geven. Motten gaan van dit geurtje op de vlucht.

Lekker en mooi

Salie (Salvia officinalis) heeft prachtig grijs blad en bloeit vanaf juni. Na de bloei kun je deze vaste plant het beste een stukje terugknippen om hem zo compact mogelijk te houden. Het aromatische blad wordt gebruikt in soepen en sausen. Niet teveel, want de smaak kan nogal overheersen. Salie is in de winter bladhoudend. Tijm (Thymus) is een struikje dat graag zo zonnig mogelijk wil staan. Er is zelfs ook bodembedekkende tijm. Een enkel takje van dit kruid smaakt heerlijk bij gebakken aardappelen.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) kan het beste zo beschut mogelijk geplant worden. Dit struikje kan makkelijk 100 cm hoog worden en bloeit al in mei. Na de bloei kunt je rozemarijn wat terugsnoeien. De geur en de smaak van dit mediterrane kruid is onontbeerlijk in de Italiaanse keuken. Supermakkelijk en lekker is bieslook (Allium schoenoprasum). Dit kruid kan zelfs halfschaduw verdragen en bloeit uitbundig. Knip het na de bloei wat terug en de nieuwe, smakelijke bieslook sprietjes verschijnen voordat je het weet.

Met welke meststof kun je kruiden bemesten?

Voor alle gewassen, dus ook voor kruiden, geldt dat het gebruik van een organische meststof aanbevolen wordt. Er zijn mestkorrels (klik hier) op de markt die ca. 4 maanden werken per mestbeurt.

Kruidenieren op een vierkantemeter?

vierkante-meter-tuin

Voor een kruidentuin hoeft u geen grote tuin te hebben. Sinds kort is er namelijk een zogenaamde ‘vierkantemetertuin’ verkrijgbaar bij Welkoop/Boerenbond. Zo kunt u op een eenvoudige manier een kruiden- of groentetuintje maken van slechts een vierkantemeter. De vierkantemetertuin is een bouwpakket van 4 larix (duurzaam hout) schotten met een raster door middel van latjes. Zo heeft de vierkantemetertuin 16 vakken waar kruiden- of groentezaatjes in gezaaid kunnen worden.

Voor meer informatie over Vierkantemetertuin zie het onderstaande artikel op deze site:
De Vierkantemetertuin

Vijver

Zwembad