Hortensia: ziekten en plagen
Hoewel we mogen stellen dat hortensia’s in het algemeen niet erg gevoelig zijn voor ziekten, is een aantasting natuurlijk nooit uit te sluiten. Rijk bemeste hortensia’s, die daardoor weelderig groeien en zachte bloemen en bladeren hebben, zijn een aantrekkelijker doelwit voor belagers dan planten die ’schraal’ worden gehouden.
Bladluizen
Insecten zoals bladluis verstoren de groei en daarmee de vorming van bloem en blad. Bestrijding is mogelijk met bijvoorbeeld Promanal van Ecostyle. Promanal is een middel ter bestrijding van o.a. hardnekkige luizen op sierplanten.
Klik hier voor Promanal van Ecostyle (veilig kopen via www.lastvan.com)
Spint
Kleine lichtgroene of gelige puntjes op het blad en fijn spinrag en kleine beestjes aan de onderzijde van het blad duidt op de aanwezigheid van spintmijten. Wees een grote aantasting vóór door regelmatig de onderkant van het blad (eventueel met een loupe) te bestuderen en tijdig in te grijpen. Ter voorkoming of bestrijding van een spintaantasting in huis, of buiten in potten, is er bijvoorbeeld Promanal van Ecostyle.
Promanal van Ecostyle (veilig kopen via www.lastvan.com)
Woldopbluis
Een zeer vervelend insect duikt de laatste jaren steeds vaker op: de zogenaamde ’woldopluis’. Ze gedijt ook goed in hulst (Ilex) en Viburnum. Het is een schildluis die een soort cocon achter zich aanbouwt die er als een wollig spinsel uitziet. Dit spinsel is ongeveer één centimeter lang, een halve centimeter breed en enkele millimeters hoog en bevat eitjes. De luis, of eigenlijk de eizakjes worden verspreid door vogels. Een goed bestrijdingsmiddel is sinds dit jaar eindelijk voor handen: Promanal van Ecostyle!
Promanal van Ecostyle (veilig kopen via www.lastvan.com)
Lapsnuitkever / Taxuskever
Wanneer bij vraat aan het blad van een hortensia géén slijmsporen van slakken te zien zijn en ook geen rupsen (of hun uitwerpselen), dan is waarschijnlijk de lapsnuitkever ofwel taxuskever actief. Dat is een zwart kevertje van ongeveer een centimeter lang, dat ook op coniferen voorkomt. Het heeft een erg hard, dof en geribbeld pantser.
Kenmerkend voor de schade die de kever toebrengt, zijn de uitgegeten hapjes aan de randen van jonge bladeren en/of bloemen. De kevers zitten overdag onder de grond en worden pas ’s avonds laat actief waarbij ze naar de bovenste (de jongste/sappigste) delen van de plant lopen. De larven, die zich ondergronds bevinden, kunnen wortelschade aanrichten. Bestrijden doet u eenvoudig met Pyrethrum van Bayer.
Klik hier voor Pyrethrum van Bayer (veilig kopen via www.lastvan.com)
Slakken
Wanneer er gaten in bladeren zijn ontstaan, is de kans erg groot dat het slakkenvraat betreft. Slakken beginnen namelijk meestal niet aan de randen van bladeren te eten, maar zomaar ergens middenin. Slijmsporen op of onder het blad zullen de aanwezigheid van slakken bevestigen.
Meestal zijn het naaktslakken die hortensia’s aanvreten, ze zijn over het algemeen ’s ochtends en ’s avonds in de schemering actief. Vang ze weg of gebruik slakkenkorrels of andere middelen.
Klik hier voor diverse middelen tegen slakken (veilig kopen via www.lastvan.com)
Meeldauw
Meeldauw (witte schimmelplekken op bladeren en bloemen) zal bij hortensia’s tot het najaar weinig of niet voorkomen. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunt u dit eenvoudig te lijf gaan met Rosacur ® Schimmelmiddel van Bayer.
Klik hier voor Rosacur® van Bayer (veilig kopen via www.lastvan.com)