Een vijver in de tuin

Categorie: Vijver

Een vijver in de tuin zorgt voor veel mensen voor rust; lekker luieren bij het water, het gespatter van het fonteintje, gezellig de vissen voeren en genieten van het verdere leven in het water. Een vijver straalt rust uit. Dit is dan voor veel mensen ook de hoofdreden om een vijver aan te leggen in eigen tuin. Wanneer een vijver juist wordt aangelegd, kan het de parel van uw tuin worden.

Toch wordt een vijver vaak onderschat. Het is meer dan alleen een gat in de grond gevuld met water. Het is heel belangrijk om nog voordat u een vijver aan gaat leggen, u te gaan verdiepen in de wereld van de vijver. Want waar moet u voor kiezen? Wilt u vissen in de vijver? Wát voor vissen moet u kiezen? Wilt u kunnen zwemmen in de vijver? Waar moet de vijver komen te liggen? Staat er een boom boven de toekomstige vijver? Wilt u een natuurlijke vijver? Stuk voor stuk zeer belangrijke punten om rekening mee te houden.

Het is dan ook aan te raden om eerst in de literatuur te duiken, alvorens het gat te graven. Gelukkig zijn er honderden boeken geschreven die vol staan met antwoorden op deze belangrijke vragen. De bekendste auteur over vijvers is Ada Hofman. Zij heeft reeds tientallen boeken over vijvers geschreven. Voor mensen die er niet van houden om in de boeken te duiken is er altijd nog het internet. Er zijn diverse websites met veel informatie, vaak uitgerust met een digitaal forum waar discussies worden gevoerd tussen experts en leken. Oplossingen vindt u er in een handomdraai.

Ook is het goed om eens te kijken naar het soort vijver dat u wilt. Er zijn namelijk legio mogelijkheden. Zo heb je folievijvers, voorgevormde vijvers, natuurvijvers en betonvijvers. De meest eenvoudige hiervan is de voorgevormde vijver. Dit is een kant en klare, veelal, polyester bak die zo in de grond geplaatst kan worden. Het enige wat u hoeft te doen in het te vullen met water, bodemmateriaal, planten en eventueel met vissen. U doet er echter verstandig aan om een aantal maanden te wachten met het uitzetten van vissen. De kans bestaat anders dat het biologisch evenwicht niet goed op gang kan komen. Het gevolg hiervan; troebel water en, in het ergste geval, dode vissen.

Vijver

Zwembad