Een tuin voor kinderen

Categorie: Diversen, Tuinontwerp

Als kinderen aangewezen zijn op de eigen tuin dan komt er voor veel mensen een moment dat de inrichting van de tuin hierop aangepast moet worden. Spelenderwijs wordt de zorgvuldig onderhouden bloemenborder toegetakeld, het gras vertoont kuilen en kale plekken, de vijver is volgestort met zand en struiken worden spontaan gesnoeid. Het accepteren dat dit gebeurt is één maar je kunt de tuin ook aanpassen zodat zowel de kinderen als jij over een tuin kunnen beschikken waarin je jezelf prettig voelt.

Een tuin waarin kinderen zich thuis voelen is vaak een tuin die prikkelt, waarin ze zelf dingen kunnen ontdekken en die ruimte biedt voor hun fantasie en creativiteit.

Het gazon
Het gazon is een van de plekken in de tuin waar veel op gespeeld wordt. Voor veel spelletjes is ruimte nodig en als deze voorhanden is kies dan voor een ruim gazon. Plaats dit gazon ook zoveel mogelijk in het zicht. Op mooie zomerse dagen plaats je er een zwembad of ander speelmateriaal wat niet zonder risico’s is en dan is het fijn om hier snel een blik op te kunnen werpen.

Bij de keuze voor het gazon is ook het soort gras van belang. Kies voor speelgazon-graszaad. Dat verdraagt beter het intensieve gebruik van kinderen, vooral ook buiten de zomermaanden. Als het gras toch kale plekken krijgt, zaai het dan een keer bij. Doe dit bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat, zodat het nieuwe en nog kwetsbare gras niet meteen weer wordt vertrapt.

Water in de tuin
kid-1350663_1920Voor kinderen is water een topper onder de speelmogelijkheden maar tegelijkertijd een bron van gevaar. Een vijver is bij jonge kinderen dan ook geen aanrader. Wil je toch een vijver of waterpartij, dek deze dan goed af, bijvoorbeeld met een betonvlechtmat die stevig boven of op het wateroppervlak wordt vastgezet.

Een alternatief is om de bestaande vijver voor enkele jaren om te vormen tot zandbak en als de kinderen groter zijn weer terug in de oude staat te brengen.

Dieren in de tuin
Voor diegenen die geen ruimtegebrek hebben in de tuin zijn dieren zeker het overwegen waard. Een kippenren neemt niet al teveel plaats in en de kinderen kunnen al jong leren wat het betekent om voor dieren te zorgen. Voor nog ruimer behuisden zijn geitjes en schapen of zelfs pony’s en paarden mooie dieren om te verzorgen.

Speeltoestellen
playground-691129_1280Geprefabriceerde toestellen zijn er in alle soorten en maten. Van schommels tot glijbanen en van trampolines tot wippen. Hier geldt vooral dat het toestel ruimte moet bieden voor de creativiteit van kinderen. Een wipkip of plastic zandbak stimuleert veel korter dan een speeltoestel waarop geklommen, gebungeld en vanaf gesprongen kan worden.

Veiligheid is ook een belangrijk gegeven bij speeltoestellen. Zorg ervoor dat de ondergrond voldoende valdempende eigenschappen heeft. Hiervoor zijn diverse materialen te gebruiken. Houtsnippers, ophoogzand en rubber tegels zijn enkele voorbeelden.
Als jezelf aan het timmeren gaat, let natuurlijk op de deugdelijkheid maar het hoeft ook niet persé allemaal recht en waterpas, zoals op onderstaande foto blijkt.

Een eigen tuin
Voor kinderen is het prachtig om een eigen stuk grond te hebben waar ze mogen doen wat ze willen. Dit biedt tevens de gelegenheid om grenzen aan te geven. ‘Dit deel is van jullie en dat deel is van ons’  kan de uitkomst zijn om toch een mooie bloemenborder te handhaven.

In dit eigen tuintje kunnen de kinderen zelf groente, bloemen, kruiden en fruit kweken en al spelend leren kinderen om te gaan met de natuur. Gemakkelijk te zaaien planten zijn bijvoorbeeld tuinkers, zonnebloemen en sla.

Plantenkeuze
Een overzichtelijke tuin heeft veel voordelen. Gevaarlijke situaties kun je dan snel waarnemen. Aan de andere kant zijn plekjes in de tuin waar kinderen zich kunnen terugtrekken of verstoppen ook erg aantrekkelijk. Een paar stevige (groenblijvende) heesters bieden hiervoor vaak al uitkomst. Met nog wat meer fantasie en planten bouw je zo een echt doolhof waar kinderen heerlijk kunnen rennen en verstoppen.

Veel planten zijn eetbaar, maar ook heel veel planten zijn giftig. Kinderen leren om van bepaalde planten af te blijven is opvoedkundig maar in veel gevallen kun je problemen ook voorkomen door bij de plantenkeuze hierop te letten. Vermijd dan tevens planten met scherpe punten zoals de Yucca en de Agave.

Spelletjes
eentuinvoor_kind4Voor veel kinderspelletjes zijn er weinig voorzieningen nodig. Tikkertje kan altijd en verstoppertje lukt ook nogal snel. Voor een knikkerveldje vinden de kinderen zelf wel een plaatsje en een dartsbord, een badminton- of volleybalnet hang je ook in luttele minuten. Met vaak weinig middelen zijn er ook leuke andere spelletjes mogelijk.

  • Wat te denken bijvoorbeeld van een dam- of schaakbord van tegels in twee kleuren of tegels gecombineerd met gras.
  • Een klimpaal zoals op bijgaande foto staat ook in een uurtje of wat en kinderen kunnen er uren op doorbrengen.
  • Met nog wat meer arbeid en inspanning kun je een jeu de boules baan aanleggen of een kleine golfcourse, al was het alleen maar om zelf het putten te oefenen.
  • En wat is er nu mooier dan een echte boomhut. Daar heeft Pa altijd al van gedroomd dus dat maakt hij met veel liefde ook voor zijn kinderen.
  • Komt hij meteen van zijn stapel afvalhout af.

Achtergrond informatie:  

Giftige planten
Stichting Consument en Veiligheid,
Postbus 75169, 1070 AD Amsterdam

Veiligheid speeltoestellen
Keurmerkinstituut
Postadres: Postbus 45, 2700 AA Zoetermeer
Bezoekadres: Groeneweg 2e , 2718 AA Zoetermeer
T 079 – 363 7000, F 079 – 363 7001, E post@keurmerk.nl

marc-smulders Dit artikel is geschreven door Marc Smulders
Marc schrijft al jaren op Tuinfo.nl over diverse tuinonderwerpen. Hij heeft zijn eigen bedrijf in tuinontwerp en verkoopt tuinboeken via zijn webwinkel www.tuinboeken.com

Vijver

Zwembad