Een gazon zonder mos en onkruid; het kan in 7 simpele stappen!

Categorie: Gazon

Veel bezitters van een tuin streven naar een mooi, diepgroen en mosvrij gazon.

ecostyle-7-stappenplanMet het ECOstyle 7-Stappenplan werkt u op duurzame wijze aan een gezonde grasmat, waarbij mos en onkruid geen kans krijgen. Het principe is heel eenvoudig; door het stappenplan te volgen, werkt u aan een optimale conditie van uw bodem en ontstaan de ideale omstandigheden voor een mooie grasmat. Een gazon in topvorm, sterk en gezond! Mos en onkruid krijgen daardoor geen kans zich te ontwikkelen.

Uw gazon krijgt een mooie, diepgroene kleur en is mosvrij als u als het ECOstyle 7-Stappenplan volgt! Alle ECOstyle-producten zijn milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord. U werkt mee aan uw eigen stukje natuur. Want hoe groot of hoe klein uw tuin ook is… Uw tuin is natuur!

 

 

Lees hieronder de uitgebreide informatie per stap. Inclusief handige tips en doorlinks, waarmee u de genoemde producten direct veilig online kunt bestellen! Alle doorlinks zijn vetgedrukt.

Stap 1. Verticuteren

vertikuteren

Verticuteren; verwijderen van mos of vilt
Als er sprake is van mos in het gazon of u ziet een viltachtige laag, dan kan deze verwijderd worden met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Verticuteren kan eventueel plaatsvinden na een eerste maaibeurt.

Tip 1
Door te verticuteren wordt niet alleen het mos of de viltlaag verwijderd, maar de bodem krijgt ook meer zuurstof. Zuurstof is belangrijk voor een rijk bodemleven en een snel herstel van uw gazon.

Tip 2
Bent u in het gelukkige bezit van een grasmat zonder mos en/of vilt, ga dan verder met stap 3 van het 7-Stappenplan om het gazon te onderhouden. Voor het onderhoud kunt u stappen 3 tot en met 7 gedurende het tuinseizoen uitvoeren. Op deze wijze blijft uw gazon diepgroen, sterk, mooi en mosvrij.

Stap 2. Doorzaaien

doorzaaien

Doorzaaien; herstellen van het gazon
Om het gazon te herstellen na het verticuteren kunt u de kale plekken doorzaaien met ECOstyle Graszaad-Extra. Dit speciale ECOstylemengsel is geschikt voor alle soorten gazons (schaduw-, speel- en siergazon). De grassoorten zijn geselecteerd op een snelle kieming, ook bij een lage bodemtemperatuur. ECOstyle Graszaad-Extra is verrijkt met belangrijke micro-organismen voor een optimale ontkieming en goede wortelgroei. Het graszaad is behandeld met een natuurlijke coating waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor vogels als voer!

Tip 1
Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10°C ligt. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk, om de grond vochtig te houden totdat het graszaad mooi ontkiemd is.

Tip 2
Gebruik voor geheel nieuw in te zaaien gazon Graszaad-Inzaai. Geef uw gazon bij aanleg door Graszaad-Inzaai of door graszoden de juiste start met GazonStart-AZ. Deze speciale meststof zorgt voor een goede ontkieming en een optimale wortelvorming.

Tip 3
Het herstellen van het gazon kan ook uitstekend plaatsvinden in het najaar, want de bodemtemperatuur is nog relatief hoog en het is vaak voldoende vochtig. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuw gazon. De maanden augustus, september en oktober zijn – bij normale weersomstandigheden – de ideale periode voor de aanleg van een gazon.

Stap 3. Bekalken

bekalken

Bekalken; strooien met AZ-kalk
Voor een gezonde ontwikkeling van uw gazon is een juiste zuurgraad (=pH-waarde) van de bodem een belangrijke voorwaarde. Door verzuring van de bodem kan de groei van het gras worden belemmerd. De ideale waarde voor het gras ligt tussen de 5,5 – 7,0. Door regelmatig te strooien met AZ-kalk houdt u de zuurgraad op peil en creëert u de ideale omstandigheden voor een mooie grasmat. AZ-kalk bevat bovendien belangrijke sporenelementen en bacteriën die noodzakelijk zijn voor een goede bodemstructuur en de juiste opname van voeding.

Tip 1
AZ-kalk
kunt u ieder moment van het jaar strooien. De kalk is snel opneembaar en beschikbaar voor het gazon.

Tip 2
Op eenvoudige wijze zelf meten wat de zuurgraad van uw bodem is, kan met de pH-Bodemtest van ECOstyle. Zo bekalkt u precies de juiste hoeveelheid AZ-kalk. Goed voor uw gazon en goed voor uw portemonnee.

Tip 3
Vaak is het raadzaam om een 2e ronde te bekalken in het najaar, zeker als de pH-waarde lager is dan 5,5. AZ-kalk kan het gehele jaar gestrooid worden, ook in het najaar en de winter.

Stap 4. Bemesten

grass-275986_960_720

Bemesten; eerste keer bemesten met Gazon-AZ
Om uw gras goed te laten groeien is bemesten een vereiste. ECOstyle biedt alleen 100% organische meststoffen aan, dat wil zeggen meststoffen die bestaan uit natuurlijke grondstoffen. In tegenstelling tot andere, niet 100% natuurlijke meststoffen, bestaat er geen enkel risico op verbranding. Met Gazon-AZ stimuleert u het bodemleven en de structuur van de grond. Deze elementen zijn een voorwaarde voor een mooie, gezonde grasmat.

ECOstyle Gazon-AZ is al vele jaren de meest verkochte organische meststof van Nederland. Gazon-AZ is verrijkt met micro-organismen en de RhizaMax®- wortelactivator. Zoals de naam al aangeeft , de groei van de wortels wordt gestimuleerd! Tot wel 9x een groter wortelbereik, waardoor de grasmat sterker en gezonder wordt. Met andere woorden uw gazon is beter bestand tegen droogte, vorst en ziekten!

Tip 1
Gemak: de eerste 4 stappen kunt u op één (voorjaars)dag uitvoeren. Voordeel: ook bij zonnig weer kunt u aan de slag, want de ECOstyle-producten kunnen gestrooid worden bij elk weertype.

Tip 2
Gemak: U kunt het grasmaaisel laten liggen, omdat Gazon-AZ is verrijkt met speciale composteringsbacteriën. Voordelen: het grasmaaisel wordt omgezet naar kostbare voeding voor de grasmat en u hoeft het grasmaaisel niet op te ruimen, dus minder GFT-afval.

Tip 3
Gebruik eventueel een strooiwagen om uw Gazon-AZ goed en gelijkmatig te verdelen over het gazon.

Tip 4
Wist u dat onze organische meststoffen veel minder energie kosten om te produceren en dit is weer goed voor een lagere CO2 uitstoot.

Stap 5. Maaien

lawn-mower-938555_960_720

Maaien: regelmatig, met beleid grasmaaien en het maaisel laten liggen voor het beste resultaat.
Bij deze stap is regelmatig grasmaaien voorlopig het enige wat u hoeft te doen. Het is van belang om de grasmaaier op de juiste hoogte in te stellen. Voor een siergazon is de normale maaihoogte 3 cm, terwijl voor een speelgazon 4 cm wordt geadviseerd. Als de temperaturen hoger oplopen dan 25°C is het verstandig om de maaihoogte op 6 cm in te stellen, zodat het gras minder snel verbrandt door de warme zon. Bij tropische temperaturen (boven de 30°C) kunt u beter het gras met rust laten.

Tip
Scherpe messen van de grasmaaier betekent een mooier resultaat. Laat in het najaar uw grasmaaier altijd even controleren bij de specialist.

Stap 6. Bemesten

grass-275986_960_720

Bemesten; tweede keer bemesten met Gazon-AZ
Rond de zomerperiode – in de maanden juli tot en met september – is het de hoogste tijd voor de 2e bemesting. Hiermee krijgt uw gazon voldoende voeding voor de komende vier maanden en gaat het voldoende sterk de winter in. Met de 2e bemesting voorkomt u dat de kwaliteit van de grasmat terugloopt en dat mos weer kans krijgt zich te vestigen.

Tip 1
Gazon-AZ
kan onder alle weersomstandigheden worden gestrooid. Bij zonnig en warm weer is er geen enkele kans op verbranding.

Tip 2
Als u huisdieren bezit, kunt u het beste ’s avonds meststof strooien. Alle meststoffen zijn door de geur aantrekkelijk voor honden & kat en. De geur van de meststoffen is dan de volgende dag grotendeels verdwenen en de meststof is dan minder aantrekkelijk voor hond en kat. Meststoffen zijn natuurlijk niet bedoeld als dierenvoeding. Uiteraard zijn de ECOstyle-producten onschadelijk voor huisdieren!

Stap 7. Afstrooien

afstroien

Afstrooien; strooi Cocopeat Gazon over uw grasmat
In het najaar maakt u het gazon (en de rest van uw tuin) winterklaar. Dit betekent voor uw gazon na de laatste maaibeurt eventueel het blad verwijderen en daarna afstrooien met Cocopeat Gazon. Deze laatste stap kunt u uitvoeren in de maanden oktober en november, eventueel nog in december (zolang het niet vriest); daarna wordt het te koud.

Cocopeat Gazon bestaat uit 100% gecomposteerde kokosvezels. De kokosvezels zijn rul & lucht g en verbeteren de structuur van de bodem, waardoor de wortels van het gras zich beter kunnen ontwikkelen. Mos groeit bijzonder slecht op Cocopeat Gazon door deze unieke structuur.

Cocopeat Gazon is verrijkt met een meststof, die rijk is aan kalium. Kalium versterkt het gras waardoor het gazon beter bestand is tegen vorst! Cocopeat is 100% natuurlijk en volledig milieuvriendelijk omdat er geen kwetsbare veengebieden worden afgegraven.

Tip 1
Het is belangrijk om bladeren van het gazon af te halen voordat u het gazon gaat afstrooien met Cocopeat Gazon.

Tip 2
Als u alle stappen van het ECOstyle 7-Stappenplan volgt is de kans op mos- en viltvorming uiterst klein. Dit betekent, dat u een volgend jaar stap 1 en 2 kunt overslaan. U kunt dan vanaf stap 3 – het bekalken – het stappenplan volgen voor een optimaal onderhoud van het gazon.

De bovengenoemde producten veilig via internet kopen?

Via de webwinkel van www.lastvan.com kunt u alle producten voor het Ecostyle 7-stappenplan veilig online kopen. Alle benodigde producten hebben zij speciaal gerangschikt in een aparte rubriek.

Klik hier om naar de webwinkel te gaan

Vijver

Zwembad