De olijfboom

Categorie: Planten


Mediteraanse sfeer in uw eigen tuin

Vaak denkt men bij olijfbomen aan vakantie. De prachtige bergachtige gebieden in bijvoorbeeld Griekenland, Italië en Frankrijk of Spanje. Omdat de bomen wel honderden jaren oud kunnen worden, zijn het prachtige bomen om naar te kijken. Ze zijn ook erg nuttig, denk eens aan de olijfolie die tegenwoordig ook in de Nederlandse keuken veel te vinden is. We beginnen bij het begin en vertellen het verhaal van de olijfboom…

Historie

De herkomst van de olijfboom ligt in de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Dit is vooral gebaseerd op de literatuur uit deze gebieden. De olijfboom kwam al voor in de Griekse mythologie. Tegenwoordig is de boom ook te vinden in andere delen van de wereld, zoals Florida, Australië en China.
Door de vele kruisingen bestaan er zo’n 80 soorten olijfbomen. De boom heeft lange wortels en een dikke stam. Daarom moeten de bomen met een minimale afstand van 5 meter uit elkaar worden geplant. Een olijfboom groeit relatief langzaam, het duurt ook 5 jaar voordat de boom olijven gaat dragen! De olijfboom met eetbare olijven is ook één uit kruising ontstaan.

De olijfboom en olijfolie

De olijfboom hoort bij de Middellandse Zee gebieden. Er zijn veel soorten olijven met grote en kleine vruchten- de kleur van de olijven heeft te maken met de oogsttijd. Hoe eerder er geoogst wordt hoe groener de olijf.

De olijfboom is een groenblijvende boom. In een warm, zonnig klimaat kan de boom tot wel 9 meter hoog worden! In ons klimaat moet de olijfboom binnen overwinteren vanwege de lage temperaturen. Tot zo’n 5 graden kunnen de bomen nog hebben, maar daaronder is het te koud. Daarom is een olijf in Nederland een kuipplant.

Hoe rijper de olijf, des te meer olie eruit kan worden geperst. Vierge is de benaming voor de eerste persing olie. Extra-Vierge is een term die vaak te maken heeft met de filtering van de olijfolie. Olijven kunnen niet zonder bewerking worden geconsumeerd.

Verzorging

Bij het planten van de olijfboom geldt hetzelfde als bij andere planten. Een goede bodem is belangrijk. Olijfbomen en olijven zijn het sappigst wanneer ze groeien in een diepe en voedzame grond. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen op elke grondsoort. Belangrijk is: de grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen. Cocopeat Terras- en Balkonplanten is hier het juiste product om mee te starten. Het is een product op basis van gecomposteerde kokosnootvezels. Het product is opvallend rul van structuur en houdt prima water vast. In natte tijden zorgt het voor een goede afwatering. Verder houdt de olijfboom van kalk. Zodra de olijfboom puntjes krijgt is het goed om te bekalken met AZ-kalk.

Zomer

Voor de zomer is het belangrijk, dat wanneer u de boom van binnen naar buiten wilt plaatsen, u de boom rustig laat wennen. Stapje voor stapje; eerst op een schaduw plek dan verhoogt u elke dag het aantal zonne-uren en de hoeveelheid wind. Rond maart mag u de boom verpotten, kijk gelijk of de gaten onderin de pot nog vrij zijn en vul de pot met oude potscherven. Denk erom dat na een jaar de wortels zo gegroeid zijn dat de pot zo’n 30 centimeter groter mag zijn. In de zomerperiode moeten de bomen veel water hebben. Zo’n 1 tot 2 keer per dag, maar met kleine beetjes want de wortels zijn gevoelig voor rot! Verder mogen ze elke 2 maanden bemest worden!

Voor de bemesting heeft ECOstyle Vloeibare Plantenvoeding. De Universele Vloeibare Plantenvoeding is uitermate geschikt voor pot- en kuipplantenplanten, waaronder dus de olijfboom.
De Plantenvoeding bevat ingrediënten uit plantenzaden geëxtraheerd, waardoor de plant extra energie krijgt. Een plant geeft haar zaden altijd een buffer mee, een soort plantstart met enzymen en hormonen om de wortelontwikkeling, groei en vruchtzetting van de plant te verzorgen. Dat specifieke ingrediënt heeft ECOstyle uit zaden getrokken en aan de nieuwe Vloeibare Plantenvoeding toegevoegd.

Naast het extract van zaden, bevat de Vloeibare Plantenvoeding een extract van zeewier. Dit bevat met name veel sporen elementen die belangrijk zijn voor een krachtige groei van de plant. Deze elementen zijn belangrijk voor de start van de plant, waardoor de plant langer en beter groeit.

Winter

 

Rond oktober moet de boom weer naar binnen. De boom is te kwetsbaar om in de winter buiten te blijven. In de winter hoeft niet bijbemest te worden en er hoeft ook geen extra water gegeven te worden. In deze periode is de olijfboom in rust. Belangrijk is dat de boom dan net voldoende water krijgt dat hij niet droog staat.

Snoeien

Snoeien is in principe niet nodig, maar vormsnoei kan worden toegepast. De toppen van de langste takken kunnen gesnoeid worden om een volle boom te krijgen. Maar laat de takken ten minste 20 centimeter lang.

Vijver

Zwembad