De natuur als voorbeeld; biologisch tuinieren
Tuinieren met de natuur als voorbeeld, dat is biologisch tuinieren. Dat levert u een fraaiere tuin op, omdat planten in de natuurlijke tuin beter groeien en uitbundiger bloeien. En het is ook nog eens goedkoper… Want gezonde planten hebben minder te lijden van ziekten en plagen en hebben minder last van droogte en vorst. Hoe werkt dat?
Organische kringloop
Natuurlijk tuinieren gaat uit van de organische kringloop van planten. In het bos kunt u zien hoe dat werkt. In de herfst valt het blad van de bomen. Insecten, bacteriën en schimmels in de grond verteren de bladeren tot humus en organische stof, die de grond luchtiger maken. De boom kan daar beter in wortelen. Tijdens het verteren van de bladeren komen voedingsstoffen als stikstof, fosfaat en kali vrij. Deze blijven rustig in de bodem zitten tot de boom ze het volgende voorjaar weer nodig heeft om te groeien. Waarna in de herfst de bladeren weer vallen… En zo gaat het maar door, seizoen na seizoen. Bij deze organische kringloop komt geen kunstmest kijken.
Bladeren laten liggen
Dit kunt u ook. U laat gewoon in de herfst de afgevallen bladeren in de border liggen. Schimmels en bacteriën in de bodem kunnen er mee aan de slag! Bovendien beschermen de bladresten uw planten tegen vorst en tegen uitdrogen. U bent voordelig uit, want als er voldoende blad ligt hoeft u geen compost te strooien. Vogels komen ook graag in uw tuin onder de bladeren naar insecten zoeken.
100% natuurlijk
Iedere meerjarige tuinplant is in meer of mindere mate afhankelijk van de bacteriën en schimmels die rond de wortels leven en de plant voeden en beschermen. U kunt dit bodemleven stimuleren door te bemesten met natuurlijke of organische meststoffen en door compost te strooien. U kunt de compost zelf maken of kant en klaar kopen in uw tuincentrum.
Chemische middelen werken juist averechts. De belangrijke schimmels in de bodem zijn hier gevoelig voor en zullen grotendeels verdwijnen. Ziekten en plagen krijgen dan hun kans. Alleen 100% organische meststoffen stimuleren het bodemleven maximaal. Dit leidt tot sterkere planten die minder bemesting nodig hebben.
Resultaat: een mooie en gezonde tuin. En u hoeft minder geld uit te geven aan bestrijding van ziekten en plagen.