De juiste kas voor elk gewas

Categorie: Groente en fruit

Nederland behoort tot de marktleiders als het gaat om het kweken van tomaten, komkommers, paprika en snijbloemen. Dat komt beslist niet doordat ons klimaat zo geschikt is. Wij staan aan de top omdat onze tuinders zo goed zijn in het creëren van optimale omstandigheden voor hun gewassen in enorme kassen. Gelukkig is een kas tegenwoordig niet meer voorbehouden aan professionele tuinders. De prijzen voor kleinere kassen zijn zover gedaald dat een kas in de tuin voor vrijwel iedereen bereikbaar is. Echte tuinliefhebbers zullen al snel ontdekken dat een kas leidt tot heel mooie resultaten. Een degelijke, robuuste kas levert een hogere opbrengst en betere kwaliteit van de gekweekte groenten en bloemen.

Een geschikte plek

Om optimaal van een kas te kunnen genieten, geven we u onderstaande tips:

  • Plaats de kas op een zonnige plaats: teveel schaduw beperkt het aantal planten dat u kunt kweken.
  • Plaats de kas bij voorkeur met de nok in zuid-noord richting. Zo profiteert u maximaal van de warmte van de opkomende zon.
  • De ingang van de kas moet aan de zuidzijde komen zodat de felle zomerzon minder invloed heeft op het gewas.
  • Zorg voor een goede beschutting, een haag o.i.d. tegen de sterke en koude wind.
  • Plaats de kas op voldoende afstand van de beschutting i.v.m. de schaduw.
  • Koude wind is de oorzaak van 50% warmteverlies. U bespaart aanzienlijk op verwarmingskosten door uw kas te isoleren met noppenfolie.
  • Zorg dat de kas gemakkelijk bereikbaar is vanuit huis. U zult zien dat u uw kas dan intensief gaat gebruiken.

De juiste kas voor elk gewas

Afhankelijk van de planten die u wilt kweken kiest u voor een koude, een koele, een gematigde of een warme kas. Het verschil heeft overigens enkel en alleen te maken met de keuzes die u maakt bij het verwarmen. De kas is steeds dezelfde.

653_alineas1

  • De koude kas heeft geen verwarming. U gebruikt hem vooral om het seizoen te verlengen, eventueel in combinatie met teelt in de volle grond.
  • De koele kas heeft een verwarming die zorgt dat de temperatuur niet onder de 4,5 °C zakt.
  • Hierdoor wordt het seizoen nóg langer.
  • Een gematigde kas wordt ook ’s nachts nooit kouder dan een of 10 tot 13 °C. Deze kassen maken u min of meer onafhankelijk van de seizoenen.
  • Een warme kas blijft altijd warmer dan 16 °C. Deze wordt vooral gebruikt voor bijzondere tropische teelten, zoals orchideeën. Dit specialisme wordt niet omschreven.

Achter glas bent ú de baas

Het is relatief eenvoudig om gewassen in de kas te kweken. In ieder geval gemakkelijker dan buiten, waar u weinig tot geen invloed heeft op de (weers)omstandigheden. De kas is úw domein, waar u regen en wind kunt weren, en zelf de vochtigheidsgraad en de temperatuur kunt bepalen. Ook het bestrijden van insecten en ziekten is gemakkelijker in de kas. Al was het maar doordat u veel meer beheerst en gericht te werk kunt gaan.

Wanneer kunt u beginnen met zaaien?

Als u weet wát u wilt kweken, is het ook belangrijk te weten wanneer u moet beginnen. Elk gewas heeft immers zijn eigen ritme. U kunt dat in de kas wel een beetje forceren, maar alles wat u aan het binnenklimaat aanpast heeft óók invloed op de andere planten. Hiernaast vindt u een overzicht van de periodes wanneer u bepaalde groenten en bloemen het beste kunt zaaien. Daarbij maken we onderscheid tussen zaaien in de kas en zaaien in de grond. Uit deze zaaikalender blijkt ook duidelijk dat u met een kas in veel gevallen flink eerder kunt beginnen. De kas verlengt uw teeltseizoen in veel gevallen met wel twee maanden!

Goede buren, slechte buren

Elke tuinder weet dat sommige planten elkaar versterken, terwijl andere gewassen elkaar verzwakken. Houd dus bij zowel uw jaarplanning als bij de indeling binnen in de kas rekening met de juiste combinaties. Dus als u bijvoorbeeld zowel tomaten als komkommers in uw kas wilt kweken, hou ze dan zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt!

Vijver

Zwembad