De basiskunst van het barbecuen
Het garen van voedsel boven open vuur is een eeuwenoude bereidingsvorm die teruggaat tot de prehistorie. Toen de mens had geleerd een vuur aan te leggen, werd dit vuur niet alleen gebruikt als verwarming, maar ook om vlees, vis, groenten en brood te bereiden. Door de eeuwen heen is
Een veelvoud aan technieken ontwikkeld om de hitte van het vuur optimaal te benutten. Vlees werd aan een stok in het vuur gegaard, op verhitte stenen werd brood gebakken, van klei werden kommen gebakken om water in te koken. De komst van een rooster introduceerde de mogelijkheid het voedsel boven het vuur te hangen. De eenvoudige bouwwerken van weleer zijn inmiddels omgetoverd tot ovens en de cirkels van stenen met ingebouwd rooster zijn ontwikkeld tot vernuftige barbecues.
Energiebronnen
Tegenwoordig is er een grote diversiteit aan barbecues met specifieke systemen, die stuk voor stuk gebruikmaken van natuurwetten zoals warme luchtcirculatie en de trek in een schoorsteen. De bron waar de hitte vandaan komt, verschilt van systeem tot systeem. Er zijn barbecues die hout als energiebron gebruiken of die houtskool nodig hebben. Er zijn er die branden op een combinatie van houtskool en gas. Je hebt ze met lavastenen en gas of met direct gas, maar ook barbecues die elektriciteit als energiebron gebruiken. Voor de kwaliteit van het voedsel maakt het niet zo veel uit waaruit de barbecue z’n energie put. Belangrijk bij de keuze voor een energiebron zijn de omstandigheden. Met een groot gezelschap barbecuen op het strand vraagt om een stoere en stevige houtbarbecue: makkelijk te vervoeren en het hout is vaak op het strand aanwezig. Snel met z’n achten op het terras barbecuen kan bijvoorbeeld uitstekend met een gasbarbecue. Binnen vijftien minuten kunnen de eerste spiesjes gegeten worden. Een barbecue met elektriciteit als hittebron is uitstekend geschikt voor een beschutte plek buiten (bijvoorbeeld het balkon) en binnen in de open haard. Kortom, het aantal barbecuegasten, het weer, de plek en de tijdsduur bepalen welke barbecue het meest geschikt is.
Aanzetten, doorwarmen en doorgaren
Voor elke soort barbecue geldt dat de meeste producten op de hete gedeelten moeten worden aangezet en op een minder heet stuk moeten doorwarmen of doorgaren. Doorwarmen is nodig bij stukken vlees als biefstuk, kalfsvlees en entrecôte, die in de kern niet warmer dan een kleine 70°C worden en daarmee van binnen sappig rauw blijven. Producten als hamburgers, kip en worstjes moeten worden doorgegaard en in de kern een warmte van 95°C bereiken. Het kunnen beheersen en gebruikmaken van de temperatuur in de barbecue is dus van groot belang. Hebt u dit onder de knie en hanteert u het systeem van aanzetten en doorgaren op de goede manier, dan kunt u tijdens een barbecueparty constant perfecte producten afleveren.
Het aansteken van de houtskoolbarbecue
- Stap 1:
Vul de zijkanten van de barbecue met houtskool, voorzie de bovenlaag eventueel van houtskoolbriketten zodat het vuur langer brandt. Zorg dat er een gedeelte is, bij voorkeur in het midden, waar geen houtskool en briketten liggen zodat er twee temperatuurzones ontstaan. Plaats het barbecuerooster nog niet op de barbecue, zodat het door de walm van aanmaakblokjes en vlammend houtskool niet vuil wordt.
- Stap 2:
Steek de barbecue aan beide zijden aan met aanmaakblokjes, aanmaakvloeistof of andere hulpmiddelen. Afhankelijk van de grootte van de barbecue, de aanwezige trek en de hoeveelheid houtskool en briketten zal de barbecue na ongeveer zestig minuten op de juiste temperatuur zijn. Dit is het moment waarop houtskool en briketten grijs kleuren.
- Stap 3:
Vet het rooster licht in met olie en plaats het op de barbecueWilt u meer weten over de Basiskunst van het barbecuen?Kijk op www.barbecue-dba.com en bestel het boek met ruim 70 recepten of de VideoCD waarin de basiskunst van het barbecuen wordt uitgelegd in woord en beeld.
Wilt u meer weten over de Basiskunst van het barbecuen?
Kijk op www.barbecue-dba.com en bestel het boek met ruim 70 recepten of de VideoCD waarin de basiskunst van het barbecuen wordt uitgelegd in woord en beeld.