Bloot in de tuin

Categorie: Diversen, Tuinontwerp

Dit is geen artikel over een schunnig onderwerp of over iets dat met seks te maken heeft. Nee, het gaat over het plezier van het naakt recreëren in de eigen tuin. Het genieten van je blote lijf in de buitenlucht en de natuur is voor velen geen taboe meer. Zij vinden het prettig, heerlijk zelfs om de zonnestralen te voelen op de huid of het lijf te laten verwennen door water of wind.

Als je bloot bent in de buitenlucht ben je nauwer verbonden met de natuur en al je zintuigen worden maximaal geprikkeld. Je bent ook kwetsbaarder door het ontbreken van beschermende kleding en tegelijk ook meer gelijk aan de planten en dieren. Hand in hand met dit gevoel gaat het respect voor de natuur en dus ook milieubewust tuinieren.

Uit het zicht

Uit de kleren gaan in de buitenlucht heeft voor velen een bevrijdend gevoel. Je raakt weg van de dagelijkse jachtige en materiele zaken en ontspant als vanzelf. Sommigen ervaren daarbij dat ook zaken als een muur of schutting rondom de tuin als een belemmering kan werken bij het bereiken van dit gevoel.  Ik kan me dat voorstellen maar aan de andere kant geeft het ook beschutting tegen de zon en wind en al te opdringerige blikken. Schaamgroen heet zo’n heg dan in vaktermen. Een echte dichte afscheiding is natuurlijk een stenen muur maar dit heeft ook zijn prijs en oogt vaak minder natuurlijk. Een schutting van hout geeft al een veel warmere uitstraling en met de mogelijkheden van hardhout, het liefst europees, of Plato-hout ook erg duurzaam. Daarnaast zijn er de schermen van wilgentenen, rietmatten of bamboeschermen die qua levensduur weliswaar beperkter zijn maar wel goed in een natuurlijke omgeving passen. Een hek van gaas laten begroeien met klimop of andere klimplanten heeft met enig geduld ook een beschermende werking. Een parasolboom is soms ook een goede mogelijkheid om uit beeld te blijven. Naast de bekende plataan en linde zijn er nog vele andere bomen zoals een moerbei (zie foto) of een moeraseik die goed in deze vorm te leiden zijn. Verder zijn er ook bomen die al van nature een soort overkapping maken zoals de prieeliep of de prieelberk.

Natuurlijke hagen zijn er in alle soorten en maten; van een groenblijvende ietwat chique en strakke taxushaag tot een losse haag van elzen of laurierkers. Bedenk voordat men de planten uitzoekt wat het eindbeeld en de functie van de haag moet worden. Moet het een groenblijvende (coniferen) haag zijn, hoe hoog en hoe breed moet of mag hij worden, past de plant bij de grondsoort en de al dan niet zonnige of schaduwrijke standplaats, mag hij wel of geen doorns (meidoorn) hebben en mag hij giftig (taxus) zijn. Een paar bomen in hun gewone vorm kunnen, indien goed geplaatst ook al heel wat zicht wegnemen van nabijgelegen huizen of flats. Bedenk wel dat sommige bomen een erg transparante textuur (weinig of kleine bladeren) hebben. Ach ja, gun de kijklustige buurman of buurvrouw ook eens wat.

Tot slot; wie de ruimte heeft kan ook een natuurlijke singel aanplanten van een combinatie van bomen en heesters. Als deze voldoende breed is, zo’n 4 of 5 rijen (meter) en wordt aangeplant met de voorkomende beplanting uit de regio is dit voor mens en dier het mooiste alternatief. Vaak zijn hiervoor subsidiemogelijkheden. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

Ontspannend bloot

Bloot en water hebben iets samen. Daar waar water is gaan mensen eerder bloot dan in een vergelijkbare omgeving zonder water.

Waarom heeft dan niet iedereen ook een eigen zwemgelegenheid. Simpel, omdat je er de ruimte voor moet hebben en omdat het nogal prijzig is in aanschaf en bij een echt zwembad ook in het onderhoud. Als er de mogelijkheid voor is wil ik iedereen aanraden om een echte natuurlijke poel te laten graven waaromheen je een mooie tuin kunt aanleggen en waarin je zelf gewoon kunt zwemmen. In prijs de goedkoopste oplossing en het mooist om naar te kijken. Een avondje sauna is inmiddels net zo ingeburgerd als een bioscoopje pikken of een dagje naar de dierentuin. Dat men daar in de meeste gevallen gewoon bloot onder elkaar is, blijkt ook voor weinigen een probleem, integendeel. Een sauna in de eigen tuin is vandaag de dag ook al geen uitzondering meer. Men mist dan de dingen eromheen, maar het saunaplezier zelf is er niet minder om. Heerlijk op temperatuur komen in de eigen achtertuin en als het even kan in een zwemvijver dompelen of onder de tuinsproeier voor de echte afkoeling. Een gewone douche in de tuin wordt steeds vaker toegepast, soms met enkel koud water maar ook met warm en koud water. De afwatering kan via de riolering maar vaak is een grindlaag van zo’n 30 cm. met daarboven een mooie hardhouten vlonder al voldoende. Niets is zo verfrissend als na een warme drukke dag even onder een frisse douche te stappen en als het dan nog in de buitenlucht is geeft dit een extra dimensie.

De blote huid
Insecten

Zonder kleding in de buitenlucht betekent ook kwetsbaarheid. Onze huid is dun en meestal niet meer zo behaard en beschermend Een paradijs voor de insecten die daar misbruik van willen maken. Eerlijk gezegd zijn dat er niet zoveel want een wesp of een bij steekt eerder als hij beklemd raakt wat makkelijker gebeurt bij het dragen van kleding. Ook rode mieren zijn erg lastig te verwijderen als je gekleed bent. Een mug of een teek echter zijn op bloed uit en voor hen zijn wij in ons blootje een gemakkelijke prooi.

Hier volgen 3 tips;

  • Een klamboe over een parasol en daaronder een stoel of ligbed en je hebt geen last van muggen en andere insecten
  • Onder het gebladerte van een notenboom zitten ook nauwelijks muggen, dus een ideale plaats voor een zitje
  • Teken komen vooral voor onder eikenbomen en in de schaduw waar het voldoende vochtig is. Gezien de ernstige ziekte die ze kunnen verspreiden is het belangrijk om jezelf te controleren op aanwezigheid van teken. Dit geldt niet alleen als je geheel bloot vertoeft in de natuur maar ook als dat maar een klein deel van je lichaam is

De zon  

Afhankelijk van het huidtype en de weersgesteldheid zal men al dan niet snel verbranden door de zon. Zeker lichaamsdelen die nooit of zelden aan het zonnelicht zijn blootgesteld zijn hiervoor extra gevoelig. Let daarom goed op de meldingen in de media over de hoeveelheid UV-straling en de bijbehorende tijd om zorgeloos van de zon te kunnen genieten. Een extra smeerbeurt met zonnebrand kan daarbij nog veel leed voorkomen. Een andere mogelijkheid is om zelf schaduw te creëren met behulp van parasols, overkappingen, natuurlijk groen of combinaties van deze. Bomen in parasolvorm zijn voor dit doeleind erg geschikt. (Zie hierboven) Keuze in overvloed dus.

Bloot en de wet  

Het Wetboek van Strafrecht zegt in artikel 430a dat naaktrecreatie is toegestaan op plaatsen die door de gemeente hiervoor zijn aangewezen of op andere openbare plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Met andere woorden, er zijn geen plaatsen waar het verboden kan worden en in het openbaar mag het overal tenzij anderen in de nabijheid er bezwaar tegen hebben. In de eigen privé-tuin mag het dus zeker ook altijd zonder natuurlijk aanstootgevend gedrag te vertonen dat zichtbaar is voor degenen die in de tuin kunnen kijken.

In de nieuwe Vinex-wijk Ypenburg is in het koopcontract van alle huizen in deelplan 14 zelfs de clausule opgenomen dat naturisme in de wijk kan voorkomen. Wettelijk mag het sowieso maar deze clausule brengt gelijkgestemden wel eerder tot kopen en andersdenkenden zal het weerhouden van gerechtelijke stappen.

Georganiseerd bloot  

Veel liefhebbers van het recreëren zonder kleren zijn aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen (NFN). Het lidmaatschapsbewijs van deze vereniging vergemakkelijkt een toegang tot de vele naturistische terreinen en kampeerplaatsen, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Verder geeft deze vereniging een tweemaandelijks informatief blad uit waarin zowat alles wat met de blote mens te maken heeft wordt beschreven en getoond. Vaak komen hierin verhalen of reportages aan bod waarin ook de natuur op de voorgrond staat, het zogenaamde econaturisme.

Daarnaast zijn er nog vele, vaak regionale verenigingen met eigen terreinen om naakt te recreëren of  met eigen activiteiten zoals zwemverenigingen. De adressen hiervan zijn op te vragen bij de NFN.

Nuttige adressen en links;

Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen
Naturisten Federatie Nederland
Villawal 25, 3432 NX Nieuwegein
Postbus 1146, 3430 BC Nieuwegein
Telefoon (030) 602 54 10
Internet: www.nfn.nl

Federatie van Belgische Naturisten
Hoppestraat 14
9000 Gent
Tel: 0477-488894
Internet: www.naturisme.be

Naturisme-pagina
Internet: http://naturisme.pagina.nl

Naturisme op Ypenburg
Internet: www.ypenburgnaturisme.nl

Naaktstranden in Nederland
Deze site geeft een overzicht van alle Nederlandse naaktstranden.
Op de site zijn duidelijke route beschrijvingen aanwezig. De vele foto’s geven een indruk van de stranden.
Website: www.naaktstrandje.nl

marc-smulders Dit artikel is geschreven door Marc Smulders
Marc schrijft al jaren op Tuinfo.nl over diverse tuinonderwerpen. Hij heeft zijn eigen bedrijf in tuinontwerp en verkoopt tuinboeken via zijn webwinkel www.tuinboeken.com

Vijver

Zwembad