Alles over het zelf bestrijden of verjagen van mollen

Categorie: Problemen

Men kan de mollen het beste vangen in het najaar, s’ winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. Gedurende deze periodes zijn ze het actiefst. Om de juiste gangen te vinden voor het vangen van de mollen, kan men het beste eerst het perceel egaliseren (slepen). Na 24 uur zijn de in gebruik zijnde gangen en hopen al wel weer open gewroet. Voordat men de klemmen plaatst is het belangrijk om eerst het perceel te verkennen, opdat men ziet waar de mollen vandaan komen. Vanaf de kanten gaan oppervlakkig liggende loopgangen het perceel in. Deze loopgangen vormen de verbinding tussen de voedselgangen in het perceel en de rondwegen onder de afrastering, of de sloten (drinkplaatsen).

Plaats de klemmen niet midden op een perceel maar in de loopgangen binnen een strook van enkele meters van de kant (de afrastering of sloot). Kies altijd een recht stuk van een rit voordat deze zich vertakt. Er kunnen meerdere mollen in één gang gevangen worden.

Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Hoofdgangen worden gebruikt door meerdere mollen;
  • Als er een territorium vrijkomt, wordt dit weer snel ingenomen door een andere mol;
  • Mannetjes zijn in de paringstijd niet honkvast;
  • Menselijke activiteiten kunnen het beeld verstoren.

Mollen bestrijden met een mollenklem

Het bestrijden van een mol kan met verschillende mollenklemmen. Er zijn zoveel soorten, dat je er zowat een winkel mee kan vullen. Onderstaand hebben we de meest doeltreffende mollenklemmen voor u op een rijtje gezet:

Mollenklem Podal Mini (tip!)

De Podal Mini mollenklem kopen? (klik hier)

 

De Podal Mini mollenklem is een unieke mollenklem en geeft de grootste kans op het vangen van een mol. De klem kan op verschillende manieren worden geplaatst, zowel in een mollenrit (gang) als diagonaal in een molshoop.

Voor het plaatsen van de Podal-mini moet eerst de molshoop verwijderd worden. Soms ontstaat er dan een gat maar vaak ook niet. Valt er wel een gat, dan is dat een verticale gang van ongeveer 50 cm die schuin naar beneden gaat en uitkomt op een horizontale gang. Vanuit de horizontale gang brengt de mol grond door de verticale gang naar boven, draait in de hoop en gaat terug.

Schuif de klem van de Podal Mini mollenklem met de tanden gesloten, zo ver in de verticale gang, dat het knikpunt van de spanarmen aan de grond komt. Knijp nu met duim en wijsvinger de spanarmen naar elkaar toe. Tijdens dit knijpen moet de klem een beetje naar rechts en links bewogen worden, zodat de tanden zich mooi vast in de wand van de gang snijden. De klem moet namelijk goed stevig staan. Sluit dan de mollengang af door alleen bovenin een kluitje grond toe te brengen. Leg vervolgens het vergrendelingsplaatje zodanig op de spanarmen, dat de twee pennetjes aan de buitenkant van de spanarmen vallen, zo dicht mogelijk bij de ronde ogen. De klem blijft dan gespannen. Komt de mol nu door de gang omhoog, dan duwt hij de grond tegen het vergrendelingsplaatje. Hierdoor verliezen de pennetjes hun greep op de spanarmen en slaat de klem dicht.

Als er geen gat valt wanneer men de molshoop verwijderd, betekend dit dat de horizontale gang ondiep zit (zo’n 20cm). De mol heeft daar een korte verticale gang naar boven gemaakt. Als hij een volgende keer op deze plaats terugkomt, blijft hij gewoon in de horizontale gang zitten en duwt de grond door de verticale gang naar boven.

Daarom zit de verticale gang dan ook altijd dicht met losse grond. In dit geval moet men op de plaatst waar de molshoop stond met de schep een stukje uit de grond graven, en wel zoveel dat de horizontale gang zichtbaar wordt. Nu moeten er twee klemmen gebruikt worden.

Het onderstaande filmpje laat de beide manieren voor het plaatsen van de Podal Mini mollenklem aan u zien.

Video over het plaatsen van de Podal Mini mollenklem:

Mollenklem Podal Maxi (tip!)

De Podal Maxi mollenklem kopen? (klik hier)

 

De Podal Maxi mollenklem is een speciale mollenklem, die altijd in het verlengde van de mollenrit (gang) geplaatst dient te worden. Het definitieve spannen van de klem doet u met uw voet. De messen van deze klem moeten namelijk onder de mollengang geplaatst worden.

Het onderstaande filmpje laat eenvoudig zien hoe u de Podal Maxi mollenklem plaatst.

Video over het plaatsen van de Podal Maxi mollenklem:

Mollenklem Talpex

De Talpex mollenklem staat eigenlijk het scherpst van alle soorten klemmen op de markt. Het voordeel is dat deze klem nauwelijks beweging nodig heeft om te ‘springen’ Nadeel is het zetten van deze klem. Door de gevoeligheid dient u goed waakzaam te zijn voor uw eigen veiligheid.

De Talpex mollenklem kopen? (klik hier)

 

Swissinno woelmuizen, woelratten en mollenval SuperCat

swissinno-woelmuizen-en-woelrattenval-supercat

Tot voor kort was er nog geen goedwerkende val verkrijgbaar tegen woelmuizen en woelratten. Met de SuperCat Woelmuizen- en mollenval komt hiermee een einde! SuperCat val voor mollen, woelmuizen en woelratten. De val is snel en eenvoudig te plaatsen en werkt in alle richtingen van de gang.

Tip: Gebruik de speciale gangenzoeker + perforator!

 

 

Vijver

Zwembad