Alles over het bestrijden van wespen en wespennesten

Categorie: Problemen

Wespen kunnen beschouwd worden als zeer nuttige insecten, ze helpen ander schadelijk ongedierte te verdelgen en ruimen dode insecten op. Ook kunnen ze stuifmeel overbrengen. Toch worden ze over het algemeen beschouwd als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor onze gezondheid.

Wespensteken

Wespensteken zijn voor de meeste mensen vervelend en kunnen voor sommigen fataal aflopen.
Gevoelige slachtoffers kunnen binnen het uur nadat ze zijn gestoken ernstig ziek worden of in het ergste geval zelfs komen te overlijden.

De ontwikkeling

Een in het vorige jaar bevruchte jonge koningin overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van “wespenpapier”, een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden. In de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimte van een gebouw enz. Het eerste eilegsel komt binnen een paar dagen uit, de larven maken zijden cocons waarin ze zich verpoppen. Vier tot zes weken later verschijnen de eerste werksters. Zij zijn kleiner dan de koningin en allemaal vrouwtjes; de mannetjes komen later in het seizoen.

De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, ze gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes. Eind van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen. Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen.

Bestrijding van wespen en wespennesten

De bestrijding van wespen brengen enkele risico’s met zich mee. Het is dus belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te treffen alvorens over te gaan op de bestrijding.

Voor bestrijdingsmiddelen verwijzen wij u naar de website www.lastvan.com. Hier vindt u enkel goedgekeurde bestrijdingsmiddelen tegen wespen en wespennesten, zowel chemisch als biologisch. U kunt het wespennest ook laten bestrijden.

Een wespennest laten bestrijden:

Er zijn diverse bedrijven die zich specialiseren in het bestrijden van wespen op locatie. Gemiddeld kost een bezoek van een dergelijke specialist 65,00.

Wespen of wespennesten zelf bestrijden?

Onderstaand ziet u enkele tips en maatregelen voor het “doe-het-zelf” bestrijden van wespen.

  1. Stop nooit de opening waardoor de wespen in en uit vliegen dicht! De wespen zullen net zolang zoeken en knagen, tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen er dus grote aantallen naar binnen komen. Met alle gevolgen van dien.
  2. Gebruik enkel een middel dat is voorgeschreven voor het bestrijden van wespen. Wij adviseren u wespenspray.
  3. Begin met de bestrijding als de schemer valt. Praktisch alle wespen zullen zich namelijk voor de schemer terug trekken in hun nest. Op deze manier is de kans het grootst dat u het gehele nest doodt.
  4. Draag beschermende kleding: Lange mouwen, lange broek, draag handschoenen en dek uw nek af
    Als er zich tijdens de schemer wespen bevinden buiten het nest (bijv. onder een dakgoot) laat de bestrijding dan over aan een specialist!
  5. Herhaal de behandeling totdat er geen activiteiten meer worden waargenomen in en rondom het nest

Voorbeelden van wespensprays:

wespen-schuimspray-400ml OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wespen schuimspray is een speciale schuimformulering waarmee wespennesten, die direct bereikbaar zijn, kunnen worden bestreden.

OngedierteSpray is een natuurlijk middel op basis van natuurpyrethrum ter bestrijding van vliegende insecten.

Bayer Garden Wespen schuimspray Ecostyle Ongedierte- en Wespenspray

Voorbeelden van wespenvallen:

luxan-wespenval wespenvangzakvl_50086
Luxan Wespenval is een gifvrije val, voorzien van lokstoffen, waarmee wespen op eenvoudige wijze gevangen kunnen worden. De lokstoffen trekken de wespen aan en eenmaal in de val is geen ontsnappen meer mogelijk. Deze vangzak bevat een wateroplosbaar zakje lokstof. Deze vangzak wordt geactiveerd door enkel water toe te voegen. Met behulp van bijvoorbeeld een touwtje ophangen.
Deze wespenvangzak is voor eenmalig gebruik.
Luxan wespenval met lokstoffen BSI Wespen vangzak

Voorbeelden van elektronische verjagers tegen wespen:

Ultrasone Ongedierte verjager Professional WK0600 Ultrasone Ongedierte verjager WK0300
Ultrasone ongedierte verjager tegen verschillende insecten en knaagdieren, werkt tot maximaal 325 m².  Ongedierte wordt verdreven door nauwelijks merkbare ultrasonische trillingen (boven 20.000Hz). Ultrasone ongedierte verjager tegen verschillende insecten en knaagdieren, werkt tot maximaal 280 m². Ongedierte wordt verdreven door nauwelijks merkbare ultrasonische trillingen (boven 20.000Hz).
Weitech Ultrasone Profi verjager Weitech Ultrasone verjager

 

Vijver

Zwembad